Zdroj: Youtube

Rammstein a pyrotechnika. Dvě jistoty v hudebním světě, které nezklamou. Kdysi byla tahle německá parta pro většinu lidí provokující a šokující. Dnes už tolik nepřekvapuje, ovšem stále táhne.

Šest muzikantů může po šesti letech přijet bez nové nahrávky a stejně dvakrát vyprodá Eden a vykouzlí atmosféru, kterou jim mohou závidět kolegové napříč žánry.

Kouření. Ilustrační foto.
Kuřáky v restauracích lidé hlásili hned po půlnoci

Terorista Lindemann

Hodinu a půl dlouhý koncert byl protkán výbuchy, ohni i ohňostroji. S pyrotechnickou show, která se příliš nelišila od té před šesti lety, si Rammstein tentokrát dali na čas. Navzdory pověsti o německé přesnosti začali s lehkým zpožděním. Kvůli policejní hodině tedy bavili pouze devadesát minut. Zato svižně a grandiózně.

Zvuk na ploše se během druhé písničky srovnal do obstojné kvality. Stepující nástup frontmana byl dostatečně famózní a přes počáteční váhání se fanoušci už během hitů Keine Lust a Feuer Frei dostali do varu a téměř celý stadion se této euforie držel až do posledních tónů závěrečného kusu Engel.

Nejslavnější německá kapela servírovala hit za hitem a nedala svým příznivcům vydechnout.

Jiří Bělohlávek.
Česká filharmonie truchlí. Zemřel dirigent Jiří Bělohlávek

Ach, ty mobily

Dobrým krokem také bylo písemné prohlášení, aby si fanoušci užili podívanou bez mobilních telefonů a nenahrávali. Několik nešťastníků nemohlo odolat a zážitek se snažilo zachytit, neuvědomujíce si, že přicházejí o to nejcennější. Sílu okamžiku! Oproti jiným koncertům jich ale bylo značně méně.

V době, kdy celou zeměkoulí otřásají obavy z teroristických útoků právě v kulturních stáncích, se frontman Till Lindemann na pódiu klidně odpálil. Vždyť píseň Zerstören k tomu svým textem přímo vybízí. Dá se říci, že právě tenhle kousek patřil k těm nejpodařenějším, vezmeme-li v potaz, že s podobnou show řadu posluchačů bavili i minule. Lze ho považovat za nenucené poselství: „My se nedáme!"

Počasí Open Airu přálo. Na ploše se diváci smažili jako na rožni. Při hitu Sonne již poněkolikáté šlehaly nad zvukařem oblaky plamenů. Ty patří k nejprověřenějším teatrálním kouskům pánů z bývalého NDR a stánkaři zažívali opravdové pivní žně.

Sídlo společnosti na Borských polích v Plzni
V Plzni končí masokombinát Schneider, přes 200 lidí přijde o práci

Zase Depeche Mode

Před závěrečnou trojicí přídavků zazněla v Edenu v tomto týdnu už podruhé depešácká píseň Stripped. Tentokrát v mnohem tvrdším kabátě. V devadesátkách cover verze šokovala sestříhanými záběry od nacistické režisérky Leni Riefenstahlové.

Rammstein prostě nemohou zklamat! I když se na jejich zmalovaných tvářích podepsal třiadvacetiletý zub času, jejich výstup neztrácí na síle a drží si úroveň. Počkejme si na jejich další hudební počin a doufejme, že se tentokrát vyhnou komerčnímu typu skladeb jako je Amerika, která už s odstupem času a omíláním v rádiích, zní poměrně komicky a otravně. Snad ani největší hitovky Du hast a Ich will nezní tak ohraně…

Fotbalový masakr v Bruselu, 1985, Heysel Stadium
29. květen 1985. Den, kdy anglická zvěř zardousila fotbal

Dnes si vyprodaný Eden užije jejich show podruhé!