„Ferdinand Laub, Jan Kubelík či Váša Příhoda byli prohlašováni za nejlepší virtuosy své doby, Otakar Ševčík působil jako vyhledávaný pedagog ve Vídni, v Rusku i Americe," podotkl Šporcl. Jedna z linií české houslové školy vede právě od Ševčíka přes jeho žáky Jaroslava Kociana a Václava Snítila až k Pavlu Šporclovi, který u nás patří k nejžádanějším umělcům klasické hudby. Tituly na tuto desku, s níž v listopadu vyjede na turné po desítce českých a moravských měst, dlouho a pečlivě vybíral.

Mnohé skladby byly desítky let zapomenuty

„Skladatelský odkaz českých houslistů je velmi obsáhlý. Jedná se spíše o přídavkové kousky, prskavky, ale velmi krásné a rozmanité. Mnohé skladby byly desítky let zapomenuty. Procházel jsem knihovny a archivy, notové materiály z 30. let minulého století. Některé byly netknuté, jiné s patinou časů a poznámkami jejich autorů nebo majitelů," sdělil houslový virtuos. „Program jsem konzultoval s Václavem Snítilem a také díky jemu jsem objevil nádherné kompozice. Představoval jsem si atmosféru minulých časů, v nichž byli velcí čeští houslisté skutečně všemi obdivované hvězdy," doplnil Šporcl, který představitelům slavné české houslové školy vzdává poctu i jednou vlastní skladbou.

Turné zahajuje v Olomouci

Pro všechny koncerty turné, které jsou naplánovány do Olomouce (22. 11.), Teplic (24. 11.), Zlína (25. 11.), Prahy (29. 11.), Českých Budějovic (30. 11.), Plzně (6. 12.), Hradce Králové (8. 12.), Brna (11. 12.) a Ostravy (18. 12.), zvolil akustické sály. Pro pražský koncert si vybral Dvořákovu síň Rudolfina. Partnerem u klavíru bude Šporclovi dlouholetý kolega, vynikající hudebník a dirigent Petr Jiříkovský, s nímž nahrávku pro Supraphon také natočil.

Rád překrčuje žánry

Pavel Šporcl, který své připravované turné obohatí i o bezprostřední vyprávění o české houslové škole a jejích legendách, má bohatý repertoár. Rád překonává hranice mezi žánry a spolupracuje s kolegy z jiných hudebních oblastí. Například s projektem Gipsy Way s cikánskou cimbálovkou odehrál přes 180 koncertů v mnoha zemích světa včetně Číny. Dodnes bylo prodáno na 200 000 CD s jeho nahrávkami. Koncertuje na modré housle postavené Janem Špidlenem v roce 2005.