Předchozí
1 z 2
Další

„Důležité je překonat počáteční syndrom sevřených půlek,“ rozesmál mě hned na úvod hudebník a technik v jedné osobě Vladimír Kirikov v příjemném domácím studiu. A já si uvědomuji, že se tréma opravdu dostavila, přestože jde zatím o první schůzku, na které máme vybrat tóninu, ve které budu zpívat a vyzkoušet, zda mi podklad sedí. Patřím k těm lidem, kterým dělá problém zpívat před cizí osobou. A vlastně i před kamarády.

Lana Del Rey
Lana Del Rey vystoupí na Aerodrome Festivalu

Šmoula Matuška

Protože jsem staromilec a na písničky v angličtině jsem si netroufla, vybrala jsem písně od mých nejoblíbenějších českých interpretů: od Marie Rottrové Ten vůz už jel a od Waldemara Matušky Když jdou na mužskýho léta, kterou bych ráda věnovala svému taťkovi.

Koncert skupiny Kelly Family v O2 Areně 8.března.
OBRAZEM: Legendární skupina Kelly Family rozproudila pražskou O2 arenu

Hned poté, co uděláme změnou tóniny z Matušky šmoulu a z Marušky Věru Špinarovou, aby se mi dobře zpívalo, si první píseň na zkoušku natočím. Ze zkušební nahrávky pak slyším svůj hlas trošku jiný, než jak jsem zvyklá. „To je tím, že se člověk slyší ze 60 % zevnitř, proto nikdy nikdo nepoznává svůj hlas,“ poučil mě profesionál. Loučíme se s příslibem, že Vladimír Kirikov vytvoří podklady pro obě písně. A stále dumá, zda náhodou už nemá Ten vůz už jel někde natočený. Ty klavírní party mu jsou povědomé.

Přátelská atmosféra

Na druhém setkání už jde o všechno. Budeme točit naostro. „Našel jsem doprovod k Rottrové, který jsem kdysi nahrál. Jsou tam dvoje smyčce, kytara, basa, klavír i sólo na saxofon,“ hlásí mi nadšeně. Byla jsem ráda, že jsme se s mistrem zvuku už jednou viděli, protože už jsem se tolik nestyděla. A protože je pan Kirikov velmi přátelský muž, který neustále vtipkuje a vypráví různé historky, člověk se s ním cítí příjemně a nervozita rychle opadne.

Fever Ray.
Krásný hlas a ostré elektro. Fever Ray vystoupí v Karlíně

Začali jsme Matuškovým hitem, který už jsme měli z minulé schůzky rozpracovaný. V závěru skladby jsem objevila malou nesrovnalost v doprovodu, ale studiový technik ji během několika minut bez mrknutí oka opravil, což jsem zpečetila vítězným společným plácnutím. Je to profík každým coulem.

Panák na kuráž

Nejprve jsem si píseň dvakrát přezpívala mimo záznam, a protože jsem trošku chybovala v textu, doporučil mi pan Kirikov, abych si ho raději vytiskla, což se ukázalo jako velmi dobrý nápad. Není dobré text úplně číst, ale občas do něj můžete nahlédnout. Nemusíte se pak bát, že vám cokoliv vypadne. A hlavně si do textu také zapisujete poznámky, kde se nadechnout, kde prodloužit hlásku, na jakém slovu udělat důraz, nebo které lépe vyslovit.

Když mi pak byl nabídnut panák na kuráž, neodmítla jsem. Pořádná lampa domácí slivovice z Moravy přišla vhod a trošku mi rozvázala jazyk. Potom už konečně došlo na očekávané nahrávání. Dvakrát jsme nahráli píseň úplně celou. A pak si mě vzal hudebník stranou ke klavíru a ještě mě nechal se rozezpívat stejně, jako jsem si to pamatovala z dětského pěveckého sboru. Klasické na na na… A tady mě pan Kirikov rozesmál podruhé. „Vy ten horní tón tlačíte, jako byste byla na záchodě, přitom ho krásně zazpíváte, ale jak jste nervózní, škrtíte ho.“ Jeho fórek pročistil vzduch a já se ještě lépe uvolnila.

Jáchym Topol čte z Citlivého člověka // Klinika
Já a rytíř? Jsem spíš cynik, říká Jáchym Topol

Potom jsme si vzali k ruce text a projeli celou nahrávku. U některých slov jsme si napsali poznámky. „Hlavně se musíš u zpívání usmívat, je to na tom hlase poznat,“ radil mi můj přítel herec, který není žádný velký zpěvák, ale úsměv mu prý vždycky pomohl k lepšímu výkonu. „Když se usmíváte, lépe pak artikulujete a více otvíráte pusu, ale nesmíte do strany, nahoru a dolů,“ doplnil jeho radu šéf studia.

Pozdní nástup a přeřeky

Vyzbrojena poznámkami v textu, odebrala jsem se znovu k mikrofonu. Po rozezpívání jsme rozdělili píseň asi na pět dílů a každý jsem nahrála třikrát.

Párkrát se mi nepodařilo nastoupit včas, nebo jsem spletla slovo. Nahrávání se zastavilo a jelo se znovu od začátku. Pan Vladimír na sobě nedal znát žádnou otrávenost nebo rutinu. S úsměvem mi řekl, že se to stává a příště se to určitě podaří. I ti největší profíci se prý spletou. Je to běžný postup. „Se mnou jste určitě musel nahrát nejvíce stop, viďte?“ bála jsem se odpovědi. Naštěstí mě ujistil, že s ostatními to probíhá téměř totožně.

Dua Lipa
Gorillaz a Dua Lipa, festival Sziget přidává další headlinery

Mistr zvuku po mně také chtěl, abych jednotlivá slova prožívala. „Když je v textu: Jenže když si splní přání a má ticho, čas a klid…, tak to z toho vašeho zpěvu musí být cítit…“ Tak to už na mě bylo moc. Opravdu jsem nevěděla, jak ve zpěvu odvyprávět či zahrát situaci z textu, ale snažila jsem se a nakonec byl zvukař spojený.

Vlastní invence

Závěrečnou pasáž, ze které jsem měla největší strach, protože jsem se nikdy nedokázala strefit do správného tónu, jsem nakonec zazpívala o oktávu výš a majitel studia to ocenil jako mou příjemnou invenci v převzaté písni. „Je fajn, když to nezpíváte úplně stejně jako originální interpret.“

Nahrávání druhé písničky šlo už podstatně lépe. To dá rozum, když už jsem měla zkušenost s tou první. Měla jsem strach, že bude píseň moc vysoko, ale pan Vladimír mi vyšel vstříc. Průběh byl obdobný. Několikrát jsem si píseň zazpívala celou a pak po částech a nakonec jsme vybrali ta nejpovedenější místa.

Dagmar Andrtová - Voňková
Alternativa i jazz. Žánroví Andělé se předají během těch hlavních

Něco vám prozradím. I ty největší hvězdy natáčejí videoklip na playback. Takže jsem si vyzkoušela život hvězdy se vším všudy. Ani já jsem video neodzpívala naživo. Prostě jsem jen na svou nahrávku otevírala pusu.

Fyzické a psychické vyčerpání

Nahrávání ve studiu bylo také zajímavou sondou do pěvecké profese. Veřejnost si totiž myslí, že zpěváci zažívají jen příjemné okamžiky spojené s publicitou a že zpívání je snadné a interpreti vydělávají nemalé peníze. Ovšem natočit nahrávku ve studiu je několikahodinová práce, u které se člověk vyčerpá nejen fyzicky, ale i psychicky.

Drobnou nepříjemností je, že se z vaší oblíbené písničky brzy stane nenáviděná rutina, kterou budete zpívat snad třicetkrát, takže vám garantuji, že si ji nějaký ten pátek nepustíte. S ohledem na tuto skutečnost skládám poklonu všem umělcům, kteří musí velké hity hrát na všech koncertech do zblbnutí, a většina z nich nedá znát, že by jim song lezl krkem.
Pokud máte doma někoho, kdo rád zpívá a vůbec mu nevadí, že se stydí, možná mu příště nekupujte cédéčko, ale nechte ho nahrát si písničku podle jeho chuti… Bude to originální dárek, který jistě ocení.

Školáci okusí život feťáka v protidrogovém vlaku
Školáci okusí život feťáka v protidrogovém vlaku

Tipy, jak se připravit na nahrávání

- Vyberte počet písniček a zvolte tóniny, ve kterých je chcete zpívat
- Naučte se opravdu dobře melodii
- Nepodceňujte ani text. Můžete ho sice číst z listu, ale zdržuje to.
- Přijďte do studia už rozezpívání, půjde vám to líp
- Přineste si písničku na přenosném nosiči, nebo ji vyhledejte na YouTube
- Pokud k písni máte akordy, vezměte je s sebou
- Při zpívání se usmívejte a snažte se pusu otvírat nahoru a dolů. Ne do stran.
- Pořádně artikulujte a dotahujte koncové hlásky
- Nezapomeňte dobrou náladu a zbytečně se nestresujte

Massive Attack
Další hvězdou Metronomu budou legendární Massive Attack

Andělé od akademie

Ceny Anděl jsou hudební ocenění, které uděluje od roku 1991 Česká hudební akademie. Na rozdíl od Slavíka nebo Žebříku v nich hlasují odborníci zabývající se českou hudební scénou. Interpreti jsou nominováni a oceňováni v hlavních, osobnostních a žánrových kategoriích. V roce 2017 došlo ke sloučení tzv. žánrových a velkých cen do jediné události. Kromě níže jmenovaných kategorií se vyhodnocují také žánroví andělé v těchto čtyřech kategoriích: Folk, Jazz, Elektronika a Alternativa.

Nominace:

Album
J.A.R. - Eskalace dobra
Mirai - Konnichiwa
David Stypka - Neboj

Skladba
J.A.R. - Zhublas
Mirai - Když nemůžeš, tak přidej
David Stypka a Ewa Farna - Dobré ráno, milá

Skupina
J.A.R. - Eskalace dobra
Mirai - Konnichiwa
Mydy Rabycad - M.Y.D.Y

Sólová interpretka
Anna K - Světlo
Debbi - Break
Radůza - Studna v poušti

Sólový interpret
Michal Hrůza - Sám se sebou
Kapitán Demo - Bez klobouku boss
David Stypka - Neboj

Objev
Mirai - Konnichiwa
Mydy Rabycad - M.Y.D.Y
Pokáč - Vlasy

Videoklip
J.A.R. - Zhublas
Kapitán Demo - Trendsetter
Barbora Poláková - Po válce