Zpěvák, kytarista, malíř, milovník blues a motorů, filmař, skladatel klasické hudby, jedinečná a originální osobnost to jsou charakteristiky muže, který prodal více než 30 milionů alb po celém světě, snad proto, že byl vždycky svůj s hudbou, díky které je tak známý, s albem nádherných rockových balad. „Deska, která patří k vrcholům jeho tvorby, také nabízí to, co je pro Chrise typické jedinečný hlas a skladatelské mistrovství," zhodnotil ji pořadatel Petr Novák za Live Nation.

Muzikant Petr Janda.
OBRAZEM: Petr Janda slaví deskou

Pauza kvůli nemoci 

Chris Rea se narodil se v roce 1951 v anglickém Middlesbrough. Debutové album vydal v roce 1978 a pochází z něj i jeho první globální hit Fool If You Think It's Over. Pátého studiového alba Water Sign z roku 1983 se prodalo přes půl milionu kusů a hit I Can Hear Your Heartbeat bodoval v hitparádách po celé Evropě. Následné koncertování rozšířilo jeho fanouškovskou základnu, která mu zůstala věrná i po následující desetiletí.

Zdroj: Youtube

Období po vydání alba King of the Beach v roce 2000 přineslo nejenom úspěch, ale bohužel i onemocnění, které vyústilo v kratší přestávku v jeho kariéře. Po ní se Chris Rea vrací ke svým bluesovým kořenům.

Proslavil se ve třiceti 

Rea není jediný umělec, který se proslavil až v pozdějším věku můžeme zmínit Jarvise Cockera nebo Leonarda Cohena a je snad zajímavé připomenout, že Chris Rea nedosáhl jediného výrazného úspěchu v první desítce britského žebříčku až do vydání skladby The Road to Hell, což byla již jeho osmnáctá písnička v hitparádě. Možná právě tato skutečnost dělá z jeho skladeb neotřelou a svěží záležitost, dílo člověka, který má svou tvorbu pod kontrolou.

„Nikdy jsem nebyl rocková nebo popová hvězda, moje nemoc mi paradoxně přihrála šanci dělat v hudbě to, co jsem vždy dělat chtěl," říká muzikant. „Nejlepší změnou pro mou hudbu bylo soustředění se na věci, které mě opravdu zajímají," podotkl. Zřejmě se tak odvolává na svou lásku k motoristickému závodění, malování a blues. „Pokud nové album Road Songs For Lovers dokazuje jednu věc, tak tu, že Chris Rea stále dokáže skládat krásné a dojímavé milostné rock'n'rollové písničky plné vášně," dodal organizátor Petr Novák.

PETER FREESTONE  byl 12 let komorníkem Freddieho Mercuryho. Nyní již 16 let žije v Česku.
Tribute pro Freddieho? Úžasná atmosféra a chyby nevadily