Hlavní hudební program 37. ročníku Smetanovských dnů odstartuje 2. března v Měšťanské besedě Filharmonie Hradec Králové vedená dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem. Vystoupí také německá mezzosopranistka Anna Haase, která zazpívá Berliozovy Letní noci.

„K dalším festivalovým koncertům patří např. 8. března vystoupení Sedláčkova kvarteta v Domě hudby. Na programu budou skladby Bedřicha Smetany a Rafaela Kubelíka," přibližuje program Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie. Tato organizace pořádá festival Smetanovské dny letos už popáté. „Konají se i koncerty, které nejsou zaměřeny pouze na vážnou hudbu. Takový bude např. Španělský večer s Carmen 10. března v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje, na němž vystopupí zpěvačka Edita Adlerová. O vstupenky na tento koncert je velký zájem, máme téměř vyprodáno," konstatuje Lenka Kavalová a dodává, že výlet do jiných hudebních žánrů nabídne i slovenské Pacora Trio, což je unikátní etnojazzové uskupení. Koncertuje také v Návštěvnickém centru, a to 17. března.

Divadlo J. K. Tyla v Plzni uvede ve Velkém divadle Smetanovu Prodanou nevěstu (5. března) a na Malé scéně představení určené dětem Papageno v kouzelném lese (18. března).

K festivalovým akcím patří např. také večer Západočeského hudebního centra v budově Českého rozhlasu Plzeň naplánovaný na 20. března. Koná se ve spolupráci se Střediskem západočeských spisovatelů a zazní na něm hudba i slovo tvůrců, již působí v regionu. Zároveň bude v budově rozhlasu k vidění výstava Evy Hubatové, která představí 37 děl ze svého cyklu Vizualizace hudby i své fotografie, které vznikly při koncertech, na nichž zněla hudba západočeských skladatelů. Výstava potrvá od 6. do 31. března.

K doprovodným festivalovým akcím patří např. autorské čtení Eugena Brikciuse (3. března v galerii Artamo) či konference o životě a díle Josefa Františka Smetany, významné obrozenecké a pedagogické osobnosti Plzně, jenž byl starším bratrancem Bedřicha Smetany. Konference se koná 10. a 11. března v Západočeském muzeu. Další konfrence je na programu 18, března v Moving Station. Pořádá ji Ústav pro studium totalitních režimů ČR a jejím tématem bude postavení šlechty po roce 1918.

A jiná doprovodná akce je na programu už tuto sobotu 25. února. V 16 hod. začne v Plzni U Branky Masopust, masopust, jen mě holka nevopusť s Plzeňským lidovým souborem Mladina.

Závěrečný koncert Smetanovských dnů se koná 23. března v Měšťanské besedě. Vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s houslistou Ivanem Ženatým.

Už dnes začíná v Západočeském muzeu v Plzni třídenní mezioborové vědecké sympozium na téma Světlo, stíny a tma v české kultuře 19. století, na němž odborníci přednesou příspěvky z teologie, psychologie, filozofie, sématiky i dějin techniky. Téma inspirovalo i tři nové výstavy, jež se v rámci Smetanovských dnů konají nejen v Západočeském muzeu, ale také v Západočeské galerii a Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Rozpočet letošního ročníku činí tři miliony korun, polovinou této částky přispělo město Plzeň. Čtyři sta tisíc korun zaslal Plzeňský kraj. Ceny vstupenek se pohybují od 100 do 390 korun, k dostání jsou v předprodejí vstupenek vedle informačního centra na náměstí Republiky nebo prostřednictvím webu Plzeňská vstupenka. Na některé akce, například na konference či na výstavu do Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, je vstup volný.