Ta si nyní připomíná 30 let od založení a kulaté výročí oslaví v sobotu od 20 hodin koncertem ve staňkovském Lidovém domě.

Kapela vznikla v červnu roku 1986 ve složení Miroslav Brožovský (bicí), Martin Tomášek (kytara), Martin Šobr (basa) a Petr Beneš (kytara). Tehdy byli všichni školou povinní a scházeli se na zkouškách v době prázdnin. Po několika sólových vystoupeních se začala sestava kapely měnit.

Pamětníci jistě vědí, že S.A.P. používala při svých vystoupeních světelné efekty, bengálské ohně, mlhy a v té době měla svůj vlastní autobus RTO i aparaturu pod vedením Jardy Varvařovského.

Velká část skladeb pochází i z vlastní tvorby, i když pro oživení zábav a pro širší okruh fanoušků hraje kapela i pár převzatých věcí, a to s vlastními nebo převzatými texty. Začátky kapely S.A.P. sahají do doby, kdy byl bigbeat hlavním vyžitím na zábavách, na které chodily stovky mladých lidí, neboť v dobách socialismu byly bigbeaty jediným kulturním vyžitím pro tehdejší mládež a zároveň i trochu vzdorem proti tehdejšímu, bigbeatu nepřejícímu režimu.

S.A.P hrávala občas jako předkapela několika dalších známých supin – Vizir, Telefon, Moped, J.T. Special.
Jak roky míjely, měnilo se obsazení i hudební styl kapely, až se opět ustálil na bigbeatu.

Členů kapely se v S.A.P. vystřídalo na desítky. Po několikanásobné obměně se seskupení ustálilo v červenci 2000, kdy poslední článek kapely doplnila zpěvačka Adriana Christovová. V dubnu téhož roku nastoupil basák Martin Škarda. O rok dříve začala působit v S.A.P. klávesačka Petra Stahlová, za jejíhož působení doprovázel na basskytaru a rytmiku Lubomír Oulík (dnes kapela Vizir). S ním do kapely nastoupil také kytarista a zpěvák Petr Vlček. Nejdéle v kapele působil bubeník Martin Hrubý, který po mnoho roků vydržel tíhu věčného zkoušení v dílně posledního člena a zakladatele Petra Benyho Beneše. Časté střídání členů kapely nepůsobilo na posluchače dobře a na kvalitě hudby se to rovněž projevilo. Kapela natočila i několik svých skladeb na kazety i na CD. Postupem času se hráčské schopnosti členů a pohled na muziku rozšířily, nepovažují se však za profesionály. Při svých vystoupeních chtějí spolupracovat s publikem a dělat dobrou muziku, která chytí.

Po desetileté přestávce se kapela dala opět dohromady a díky podpoře fanoušků hráli „sápáci" od října roku 2012 ve složení: Peter Beneš (Beny), Petr Vlček (Vlk), Martin Škarda (Mates) a Martin Hrubý (Buby), kterého před necelými dvěma lety nahradil benjamínek kapely Honza Mergl.

Všichni příznivci rockové muziky jsou tedy srdečně zvání do Lidového domu, kde se S.A.P. představí společně s kapelami Hudba Sauna a Medy Gang, které vystoupí jako gratulanti k třicátému výročí. Na této oslavě si samozřejmě zahrají i někteří bývalí členové S.A.P.