Zpráva o úmrtí šestadvacetileté Denisy Bílé, hobojistky Janáčkovy filharmonie Ostrava, která uplynulý pátek podlehla zraněním, způsobeným při dopravní nehodě ve Frýdku-Místku, je velmi bolestná nejenom pro její nejbližší, ale také pro kolegy a kolegyně z orchestru, v němž v současné době působila.

„Už neuslyšíme tvůj konejšivý hlas, ani tón tvého milovaného hoboje, nepotěšíš nás svým krásným úsměvem, který dokázal projasnit i ten nejchmurnější den…,“ napsali mimo jiné na svých webových stránkách ostravští filharmonikové.

Dopravní nehoda ochromila provoz v Ostravské ulici.
Mirai ruší nejbližší koncerty. Sražená žena na přechodu byla manželkou bubeníka

Denisa Bílá (Gřonková) začala hrát na hoboj v jedenácti letech v Základní umělecké škole Viléma Petrželky v Ostravě-Hrabůvce. V roce 2012 absolvovala Janáčkovu konzervatoř v Ostravě ve třídě Jiřího Žídka.

„Říká se, že každý je nahraditelný, ale v případě Denisy Bílé to neplatí. Odešla do hudebního nebe tak mladičká, v rozpuku tvořivých sil. Spolupracovat s ní byl svátek. Měli jsme hodně společných plánů pokud jde o hudbu a školu. Letos začala učit na Janáčkově konzervatoři, no je to obrovská tragédie,“ svěřil se Deníku velmi smutný Jiří Žídek.

V současné době Denisa Bílá zdokonalovala své umění hry na hoboj v magisterském programu Hudební akademie múzických umění (HAMU) v Praze pod vedením naší špičkové hobojistky Jany Brožkové.

TALENTOVANÁ INSTRUMENTALISTKA

Během studia byla na stáži v Lyonu a v Londýně. „V posledních letech se Denisa Bílá zúčastnila řady soutěží u nás, například v rámci Pražského jara, ale také několikrát třeba v Polsku. Jejím velkým úspěchem byla 1. cena v Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga před devíti lety, ale také druhé místo v roce 2009 na soutěži konzervatoří,“ uvedla Jana Knižátková.

Denisa Bílá se stala v minulosti rovněž členkou mezinárodních orchestrů mladých muzikantů. Od roku 2015 hrála v orchestru Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Tragédie má ještě jeden rozměr. Jelikož se jednalo o manželku bubeníka Šimona Bílého ze skupiny Mirai, což potvrzují i komentáře samotného Bílého na jeho facebookovém profilu, ruší frýdecko-místecká kapela nejbližší koncertní termíny. „Omlouváme se všem fanouškům, ale kvůli tragické události mezi našimi nejbližšími rušíme nejbližší koncerty. Členové kapely jsou v pořádku,“ zanechala kapela odkaz fanouškům na sociální síti.

Dopravní nehoda ochromila provoz v Ostravské ulici.
Pro sraženou ženu musel přiletět vrtulník