Po přestávce, vyplněné jako každé kolo znamenitými výtvory šéfkuchaře hotelu Boscolo Prague Pavla Vacka a jeho týmu, přišel čas na vystoupení hostů. Tentokrát jím byl Václav Tobrman, finalista jednoho z prvních ročníků Pianisty roku, ovšem tentokrát jako člen beatboxového Dua Beat it!

Zdálo se, že vrcholem večera bude jejich úchvatné vystoupení, kdy prsty Tobrmanovy levé ruky skákaly po klávesách křídla Petrof, prsty jeho pravé ruky basovaly na elektrickém syntezátoru, zatímco druhý člen dua, mistr České republiky v beatboxu s přezdívkou Tiny Beat, vyluzoval neuvěřitelnou škálu zvuků pouhými ústy a to vše se spojovalo v úchvatný celek, ale nakonec to dopadlo jinak.

Diváci se dočkali i písně Paula McCartneyho

Porotci pro druhou část večera připravili mimořádně zapeklitý oříšek: soutěžící si každý museli připravit tři libovolné skladby. Háček ale byl v tom, že poté, co si vylosovali, kterou z těchto skladeb zahrají, losovali ještě jednou, tentokrát v jakém stylu to bude, což mohla být klasika, lidovka, jazz, ragtime nebo latina.

Diváci se dočkali písně Paula McCartneyho Blackbird, upravené do tvaru moravské lidovky, maďarské písně Minden asszony eleteben zahrané jako ragtime či gregoriánského chorálu Dies Irae v jazzové úpravě. Diváci odměňovali obtížné, originálně pojaté a skvěle provedené kusy bouřlivými ovacemi.

Příští kolo bude neméně zajímavé 

V závěru večera přišla smutná povinnost vyřadit dva klavíristy, aby soutěž mohla postoupit do semifinále. Porotci s těžkým srdcem vyřadili Tibora Virága a Bulata Abdurakhimova, do jejich rozhodnutí ovšem může zasáhnout široká veřejnost. Jejich výkony můžete i vy zhlédnout na stránce www.pianist.cz a potom dát jednomu z nich svůj hlas pomocí SMS. Vítěz SMS hlasování se pak vrací zpátky do hry.

Příští kolo bude neméně zajímavé. V první půli večera budou soutěžící doprovázet českého krále swingu Jana Smigmatora v písních, kterém proslavil Frank Sinatra, v druhé půli večera potom vytvoří dramatický hudebně-recitační útvar: doprovodí herečku a šansoniérku Dášu Zázvůrkovou, která bude recitovat známá díla světové poezie.