Vzhledem k velikosti chrámu má mít nástroj nejméně tři manuály a přes 5000 píšťal. Dosud se fondu podařilo vybrat 14,8 milionu korun, tedy 16 procent částky nutné na pořízení nového nástroje.

Další peníze má pomoci získat dnešní koncert, na kterém zazní mimo jiné Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby a na varhany zahraje čerstvý laureát soutěže J. S. Bacha v Lipsku Pavel Svoboda. Ve společenské části večera bude slavnostně představen i komplet nahrávek ČNSO nazvaný Desatero dirigentů.

Varhany měly být prozatímním řešením

Současné varhany v Chrámu sv. Víta postavil v roce 1931 varhanář Josef Melzer. Nástroj s trojicí manuálů a 58 rejstříky je umístěn v akusticky nevýhodném prostoru na takzvané Wohlmutově kruchtě.Už v době svého vzniku byly Melzerovy varhany považovány za prozatímní řešení. Jen díky pečlivé a náročné restaurátorské práci plní svoji funkci dodnes.

V dávnější minulosti měla svatovítská katedrála varhany světové úrovně, na jejichž stavbě se v letech 1555 až 1567 vystřídali čtyři varhanáři. "Současníci se shodovali ve svých posudcích, že pražské císařské varhany jsou největším a nejkrásnějším nástrojem křesťanského světa," uvádí stránky Nadačního fondu Svatovítské varhany. Velkolepý nástroj ale zničil požár v roce 1757.

Čtěte také: Koncert chce přispět na stavbu varhan pro svatého Víta