„Dnes jsem tu jen na skok, proto budu stručný, i když se mi to obyčejně nedaří. Mám rád chvíle napětí, kdy se čeká na jméno vítěze, proto jsem si říkal – tam nesmíš chybět ani tentokrát. Proč by ses měl připravit o tu chvíli radosti, co kdyby to dopadlo? A ono to dopadlo," pravil evidentně zesláblý, ale šťastný Gott, který – přestože, anebo právě proto, že mu lékaři účast z důvodu oslabené imunity nedoporučovali – sledoval průběh závěrečné části večera ze separovaného balkonu v sále. „Děkuji všem hlasujícím, co mi umožnili, abych svou slavičí voliéru doplnil o čtyřicátý exponát, je to pro mě krásný den. Děkuji i za to, že mě podporujete, vaše přízeň je pro mě tou nejlepší pomocí v léčbě, velmi cennou infuzí. Jsem rád, že tato moje zdravotní vycházka je ošperkovaná touto cenou."

Online reportáž

Karel Gott, jemuž se od kolegů dostalo neutuchajícího potlesku ve stoje, během proslovu také poznamenal, že zvažoval do poslední chvíle, zda na vyhlašování jubilejních ocenění přijít. „Zabýval jsem se myšlenkou, že mi nebude zbývat nic jiného než zlatý bažant," dokázal i ve své těžké situaci zavtipkovat. „Přeju všem pevné zdraví, vím, o čem mluvím. Když vše dobře dopadne, slibuji, že se příště zdržím déle."

Mezi zpěvačkami si prvenství udržela Lucie Bílá, která tak ve Slavíkovi zaznamenala osmnácté vítězství. „Tohle mě nikdy nepřestane překvapovat a taky mě to nikdy neomrzí. Jestli jsem letos byla jako tryskomyš, protože jsem byla pořád na jevišti, v příštím roce bude mít ta Hanka ve mně padesát, takže to bude chtít O2 arenu," naznačila svůj koncertní plán Bílá.

Nic nového se neudálo ani mezi kapelami – už podesáté si slavičího triumfu užívali Kabáti, kteří převzali ocenění z rukou zakladatelů Olympiku, Petra Jandy a Františka Ringo Čecha. „Jsem rád, že nám jej předávají právě tito dva pánové, Petr Janda stál u našeho zrodu," pravil zpěvák Kabátu Pepa Vojtek. „Je to velká radost, a jestliže jde o desátého Slavíka, máme o to větší důvod jej pořádně oslavit."

Kromě svých „jistot" ale letošní ročník ankety vyzvedl i několik nováčků jako skupinu Slza, která je hvězdou internetu a zároveň objevem roku, českou skladbou na internetu byla vyhlášena píseň Toulavá od jiného objevu – zpěváka Sebastiana. Tou nejdiskutovanější novou tváří je ale Tomáš Ortel, který obsadil mezi zpěváky – po druhém Tomáši Klusovi, který se soudě podle předtočené zdravice momentálně nachází „na jiné planetě", než je ta naše – třetí příčku. Jeho kapela Ortel, jež ve svých textech často vystupuje proti menšinám a podle jejích odpůrců využívá strach z islámu a imigrantů, navíc ve své kategorii obsadila druhou příčku. „Díky těm, co nám poslali hlasy. Probíhala proti nám štvavá kampaň, naši fanoušci ale mají svůj názor," prohlásil Ortel. „Nevím, co mám s oceněním dělat, ale nějak se s ním vyrovnám," dodal ještě s lehkým náznakem arogance při převzetí „individuálního" bronzového Slavíka. Inu, idoly hýbou světem. A je jen na nás, kterému z nich – ať už vědomě či nevědomě – podlehneme…