Poslední premiérou před plánovanou rekonstrukcí Státní opery byla 10. června opera Elektra s britskou sopranistkou Susan Bullockovou v hlavní roli.

Státní opera připravuje pro příští sezonu, v níž by se měla naplno rozjet rekonstrukce jejích budov, deset premiér. Po dobu rekonstrukce historické budovy se v operní sezoně 2016/2017 odehraje až 95 představení v Hudebním divadle Karlín. Dalšími operními scénami v Praze budou Národní divadlo, Nová scéna Národního divadla a Stavovské divadlo.

O opravě sídla opery se mluví léta a cena, kterou za ni má stát zaplatit, stále roste. Ministerstvo kultury zvyšování zdůvodňuje tím, že předchozí investiční záměry zahrnovaly pouze opravy vybraných technologií a dílčí restaurátorské práce na historickém objektu. Při přípravě projektové dokumentace se ale přišlo na další nedostatky mimo jiné ve statice budovy.

Soutěž na stavební firmu, která Státní operu opraví, má asi dvouměsíční zpoždění. Měla by skončit 19. července, uvedl provozní ředitel Národního divadla Václav Pelouch. Vzhledem k rozsahu zakázky není podle něj skluz nijak velký a výjimečný.