Setkání solitérů, kapel i dalších umělců z celého světa se koná už pošestnácté, azyl najdou opět na scénách unikátního vítkovického areálu. Mezi letošními hvězdami jsou bluesová zpěvačka Norah Jonesová (známá mj. i z filmu Mé borůvkové noci), americká kapela Imagine Dragons, jejíž videoklipy mají stamiliónová zhlédnutí, britská funková kvalita Jamiroquai, francouzští Justice a poprvé u nás australská rocková legenda Midnight Oil nebo britská zpěvačka a skladatelka Jasmine van den Bogaerde čili Birdy, která toho v pouhých dvaceti stihla v hudbě nevídaně.

Koncert Brian May & Kerry Ellis v rámci programu One Voice v Kongresovém centru v Praze.
Kytarový mág Brian May hraje šestipencí na kytaru z krbu

Jednotlivé scény jsou tradičně členěné podle žánrů: od jazzu, blues a soulu, přes folk a elektro swing až po punk či flamenco. Vystřídají se tu jen namátkou Unkle, St. Paul and The Broken Bones, Michael Kiwanuka, Louis Berry, Roosevelt, Blazin´Fiddles, Laura Mvula, Moderat či Haus, z domácích pak Tata Bojs, Aneta Langerová, David Koller, Zrní, Midi Lidi, Priessnitz či Květy. Připravena budou i netradiční žánrová spojení, například Michal Hrůza & Janáčkova filharmonie.

Celkem program zahrnuje na 350 koncertů, debat či workshopů, kam patří i nejrůznější setkání, třeba se spisovatelem Danem Millmanem či pastorem Markem Gungorem, který pozve na přednášku a následnou diskuzi na téma Muži a ženy: příběh mozků. Do tance či zpěvu se můžete zapojit díky klasickým dílnám, letos mimo jiné se španělskou temperamentní formací Miramundo, swingovými Melody Boys, mistry přes charleston Stell the HepCat, chystá se i workshop na bicí.

Mandrage
Mandrage na sebe upozorňuje veselou písní o lásce na první pohled

V divadelním programu se představí Husa na provázku, VOSTO5 či Cirk La Putyka, filmové projekce nabídnou severskou adaptaci známé knihy Muž jménem Owe, italskou hořkou komedii Šíleně šťastná nebo Vorlův Kamenný most. Zpět je i záslužný projekt Colours bez bariér, který nabízí lidem s pohybovým a zrakovým znevýhodněním kvalitní program v atraktivním bezbariérovém areálu Dolní oblasti Vítkovic.

Pro chvíle umdlení, potěchy i občerstvení jsou tu opět Vinárna v Bunkru, Bolt Café na vysoké peci či design zóna. Koho udolá horečka vítkovických nocí, může vyrazit speciálním busem za architekturou Sorela do Poruby na Hlavní třídu a k jedné z nejpopulárnějších staveb této architektury Porubskému oblouku. No nekupte to…