Ke zpívání ji přivedli rodiče. Přihlásili ji na základní uměleckou školu. „Nepocházím z hudební rodiny, nikdo u nás nezpívá. Naši mě ale hodně podporovali. Táta mě pravidelně vozil do Brna, abych mohla zpívat," vysvětluje Bočková, která pochází ze Žďárce na Brněnsku.

Právě učitelka zpěvu Sylvia Kodetová, která dlouhé roky vystupovala v Janáčkově divadle, ji poprvé nadchla právě pro operu. „Chodila jsem k ní i soukromě, mimo školu. Byt měla plný nejrůznějších rekvizit z divadla a opery a mně to připadalo magické. To ona mě do toho vtáhla. Možná, že kdybych tenkrát přišla k jiné učitelce, opera by mě nelákala," poznamenává.

V patnácti začala studovat na brněnské konzervatoři, o čtyři roky později pokračovala ve zpěvu na Janáčkově akademii múzických umění. „Nastupovalo nás devět. V posledním ročníku jsem zbyla sama. To se stává výjimečně, ale ani tak počty absolventů nejsou vysoké," upozorňuje mladá žena.

Kromě soutěží a koncertů ji fanoušci mohli vidět i v několika operách. Zpívala třeba v Prodané nevěstě v brněnském Divadle na Orlí nebo v představení Dítě a kouzla v českobudějovickém divadle.

Čtěte také: Bromovu cenu pro jazzmany letos dostane trumpetista Bartoš

Skloubit vystupování se školou nebylo vždy jednoduché. „Šlo o hodně hektické období. Chystala jsem se ke státnicím, psala závěrečnou práci. Do toho jsem nastudovávala Dítě a kouzla a chystala se na další vystoupení. Bylo to šílenství," směje se. Studium na akademii loni ukončila.

Zahraniční stáže a soutěže, které absolvovala, jí kromě zkušeností přinesly i nečekané zážitky. „V Číně se mi povedlo ztratit telefon. V Římě jsem zase po příjezdu zjistila, že domluvené ubytování byl podvod. Zůstala jsem s kufrem na ulici a nevěděla, co mám dělat. Naštěstí si mě všiml kolemjdoucí mladík a s ubytováním mi pomohl," popisuje Bočková.

Nenechala se tím odradit. Příští měsíc odjíždí sama do Itálie, kde bude žít příští dva roky. Díky umístění v prestižní soutěži totiž dostala příležitost zpívat v místním divadle.

Spolu s ní budou vystupovat ještě dvě zpěvačky z Itálie a Bulharska. „Připadá mi, že moje brněnská éra končí. Prožila jsem tady deset let. Teď se to uzavírá a začíná nová kapitola. Tentokrát italská," říká zpěvačka.

Českou republiku plánuje v budoucnu navštěvovat, většinu času ale stráví v italském Spoletu.

I přes zkušenosti z českých i světových pódií má pořád trému. „Občas se mi dokonce zdá, že je to čím dál horší. Ale snažím se naučit zpívat hlavně pro sebe. Při soutěžích si říkám, že jim buď ukážu, co ve mně je, nebo pojedu domů," říká.

Opera Bočkovou natolik pohltila, že o jiném hudebním směru neuvažuje. „Není to dlouho, co mi nabídli roli v jednom muzikálu. Nemyslím si ale, že by to bylo pro mě," vysvětluje nezájem.

Nad tím, kde by se chtěla usadit, nepřemýšlí. „Můžu žít kdekoliv, kde získám angažmá v divadle a kde mi bude dobře," tvrdí zpěvačka.

NIKOLA POLÁČKOVÁ