Jeho životní i tvůrčí kariéru formovaly rodinné kořeny. Básnickou invencí a obrazotvorností nezapřel otce dramatika a básníka Josefa Topola, ani dědečka, spisovatele Karla Schulze. Filipův bratr Jáchym je rovněž renomovaný spisovatel.

Psí vojáci vznikli na sklonku 70. let. Hrát směli jen na soukromých akcích, krátce po prvním vystoupení v listopadu 1979 na Pražských jazzových dnech si jich totiž bryskně všimla Státní bezpečnost. „Na první výslechy jsem šel s mámou, protože jsem tehdy ještě neměl občanku," vzpomínal frontman kapely, jež z undergroundu vystoupila v půli 80. let. Proslavily je skladby Psycho killer, Marilyn Monroe, Střepy či Sbohem a řetěz. Zvláštní naléhavost měly všechny: ať přemítavé texty s Topolovým klavírním doprovodem (Viděl jsem rok) nebo písně s neklidnou syrovou hudbou. Jako Žiletky, ústřední skladba stejnojmenného filmu Zdeňka Tyce z roku 1994, kde Filip hrál hlavní roli.

Je autorem novely Mně 13 a cestopisu Karla Klenotníka Cesta na Korsiku. Za všechny texty alespoň krátce ze Střepů: „A tak jsem pokorně, ale i s jistou netrpělivostí každý den čekal na setmění, v okolí vyli psi a křičeli rackové, občas zabzučel výtah nebo sousedi myli nádobí a já pomalu bral jeden střep po druhém a lepil je a skládal dohromady."

Poslední rozloučení s hudebníkem Filipem Topolem bude ve středu 26. června od patnácti hodin v nové obřadní síni na Olšanských hřbitovech. Informoval o tom v pátek manažer kapely Psí vojáci Romek Hanzlík na webové stránce skupiny. Podle informace na webu bude po obřadu uložen do rodinné hrobky na Olšanských hřbitovech.