"Jsem rád, že pozvání na zahajovací koncert přijala pestrá paleta přátel a kolegů. Věřím, že se program podařilo sestavit rozmanitě, aby si v něm každý našel hudbu jemu blízkou. Večer by se měl nést ve svátečním, leč v lehce oddechovém festivalovém duchu, aby si ho mohli co nejlépe užít hosté v sále i u televizních obrazovek,“ říká Adam Plachetka, který programem zahajovacího večera provede společně s moderátorem Leošem Marešem.

V pěvcově podání na úvod zazní Mozartova árie z opery Don Giovanni Fin ch'han dal vino. Postupně se na pódiu vystřídají všichni hosté. Na programu je i několik duetů, které si Plachetka zazpívá s Janem Smigmatorem, Evou Pilarovou, Dashou a Štefanem Margitou. Zazní písně jako Věřím hvězdám, Le Temps des Cathédrales, Song That Goes Like This či Znám jednu dívku. První den Zlaté Prahy uzavře skladba What a Wonderful World, již zazpívá všech pět pěvců společně. Hudební doprovod pro celý večer zajistí Epoque Orchestra.

Igor Timko, lídr skupiny No Name.
Igor Timko: Zazpívat si s Karlem Gottem. Co si jako muzikant můžete přát víc?

ČERVENÁ I ZUSKA

Následující dva večery pak budou v premiéře uvedeny dva dokumenty z dílny režiséra Martina Kubaly. První o tenoristovi Štefanu Margitovi a druhý o tanečníku  a choreografovi Petru Zuskovi. Do soutěže se celkově přihlásilo třiasedmdesát snímků ze šestnácti zemí.

„Těší mě, že se letos soutěže účastní sedm snímků přihlášených přímo Českou televizí a dalších pět, kde je česká stopa velmi výrazná – například profilové dokumenty o operní pěvkyni Soně Červené a klavíristce Zuzaně Růžičkové, taneční vystoupení Orfeus bratří Bubeníčků, Naučená bezmocnost Michaela Cabana či film Zavřeno o tanečním souboru 420PEOPLE,“ říká šéf festivalu a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Ilustrační foto
Rudolfinum se rozloučilo s Dvořákovou Prahou

Přehlídka ale zabaví i ty, kteří tanec a hudbu rádi prožívají aktivně. Ve čtvrtek se roztančí piazzetta Národního divadla, v sobotu, během takzvaného Zlatého dne, si návštěvníci budou moci užít koncerty, hudební a taneční workshopy i představení. Festivalové dění se přesune i do prostor Nákladového nádraží Žižkov, kde budou do noci probíhat lekce swingu a latinskoamerických tanců, a poprvé také na Střelecký ostrov s nabídkou alternativních podob tance, hudby a pohybu.

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších televizních festivalů o hudbě, tanci a divadle na světě. Potrvá do soboty 30. září.

Vila Štvanice.
Třináctá sezona Divadla Letí přinese tři premiéry současných her