„Je to víc než rok, co jsme s hudebním producentem Ondřejem Fiedlerem (stojí za úspěšným albem Hearts včetně evropského hitu Hell.o) přinesli do německého Universalu demo mé nové písně Enemy. Vypadla ze mě docela rychle, text i hudba, takzvaně na jeden zátah, což se mi dřív nestávalo. Administrativní záležitosti ze strany vydavatelství ale její nahrání trošku zbrzdily. Nicméně je na světě a mám z ní radost,“ říká Lenny.

Inspirace dokumentem

Tematicky se skladbou, jež vstoupila na evropský hudební trh, vyjadřuje ke zbytečnému soupeření v hudební branži. „Inspiroval mě k tomu jistý dokument o historii žen v Grammy. U poloviny z těch, co tvoří top desítku, vyšlo najevo, že jedna nemá ráda druhou. Sama pro sebe jsem si říkala, že by mě zajímalo, kdybych byla takto vysoce ceněná a respektovaná, jestli bych měla při vlastním tvoření ještě čas někoho nesnášet,“ přemýšlí Lenny.

Nový videoklip od Lipa k singlu Svoboda.
Lipo v novém klipu vyzdvihuje sílu vůle. Člověk dokáže být silnější než bouře

„Začala jsem tedy psát o tom, zda se úspěšní lidé nepohybují v bublině, která je žene ke zbytečnému závodění v branži. A že ve finále by mělo jít v první řadě o muziku. Ne o pomluvy a zášť.“

Videoklip k písni Enemy vznikal během jarních měsíců v Praze pod vedením litevského režiséra Pavla Trebukhina a 68 pictures. „Je výsledkem práce spousty lidí. Po všech stránkách byl zatím nejnáročnější z mých klipů,“ uvádí Lenny, která se v něm statečně popasovala i se svou první hereckou dvojrolí. „Výsledek je vždycky trošku odlišný, než jak jsem si ho třeba na začátku představovala. Jsem totiž věčný kritik všeho. S muzikou i klipy na sebe kladu možná až velké nároky. Ve finále si myslím, že se vše povedlo. Bez české produkce by to ale nešlo.“

Zdroj: Youtube

Finančně klip zaštítil německý Universal Music. Kladl si snad v porovnání s tím českým, pod jehož křídly byla zpěvačka do nedávné doby, nějaké podmínky?

„Ať už spolupracujete s kýmkoli, je důležité mít představu o tom, co chcete dělat, nenechat se příliš zviklat. Rozdíly bych viděla spíš v tom, že lidé z českého Universalu mě znají už poměrně dlouho jako člověka, jak pracuju, co ode mě lze očekávat… Možná jim přišlo, že někdy na věci až příliš tlačím. Hodně lidí mě má vlastně za problémovou, protože si myslí, že by šlo mnohé udělat jinak. Trvám ale na svém, byť to bývá i nepříjemné. Svou muziku a autentičnost si chci ohlídat,“ vypráví zpěvačka a autorka.

HRADY.CZ i Colours 

Jak už zaznělo, novinka Enemy avizuje příchod nové desky, na níž Lenny usilovně pracuje. „Některé písně už mám hotové, jiné vznikají či teprve vzniknou. Nechávám si tu možnost přidávat ke zpracovaným námětům nové, které ke mně přicházejí… A až budu mít pocit, že je album ucelené a jsem s ním spokojená, začnu plánovat jeho vydání. Momentálně to vypadá na jaro příštího roku, ale nelze to brát za definitivní termín,“ říká.

Do té doby má aktivit dost a dost. V létě ji čeká koncertování na festivalu Hrady.cz, na Colours of Ostrava či Sázavafestu. Na podzim pak odehraje čtyři samostatné koncerty v Hradci Králové, Ostravě, Brně a Praze. Jeden ji čeká také v Bratislavě.

Massive Attack
Startuje největší festival v Praze. Metronome představí hvězdy ostrovní hudby