Toto malé lázeňské místo obklopují smíšené lesy, které spolu s podhorskou polohou udávají jeho klimatický charakter. Malebná kotlina, v níž se obec nachází, je uzavřena majestátným horským masivem Smrku – nejvyšší horou české části Jizerských hor (1124 metrů nad mořem).

Kam pro informace

Turistické informační centrum se nachází nedaleko kolonády, cestu vám spolehlivě ukáže místní značení. Podává bezplatně informace o Lázních Libverda, okolí a regionu Frýdlantska, o přírodních zajímavostech, historických a kulturních památkách, nabídce kulturních a sportovních možností Frýdlantska, Liberecka a Jablonecka, jízdních řádech, možnostech ubytování a stravování apod.

Dále poskytuje vysokorychlostní přístup k internetu, kopírování, skenování a další kancelářské služby, prodej turistických map a průvodců, cyklomap, knih, brožur, upomínkových předmětů, pohlednic s regionální tématikou, prezentačních DVD a CD, štítků na hole, turistických známek i vizitek a mnoho dalšího. Letos zde mají nové turistické razítko a také výroční razítko 1381 – 2016 k 635 letům od první písemné zmínky o Lázních Libverda.

Pro pěší turisty

Unikátní výletní restauraci Obří sud přitahuje návštěvníky nejen jedinečným výhledem na celé panorama hlavního hřebene Jizerských hor, ale především svým tvarem skutečného obřího sudu a pro děti atraktivní MINI ZOO.

V její blízkosti naleznete tři z pěti vyhlídek nad Libverdou, přístupných i rodinám s kočárky. Na každé z nich najdete nejen popsanou jednu z místních legend, která dává místu naprosto nový rozměr, ale i panoramatické foto, orientační mapu obce, pohledovou mapu Frýdlantska a části Jizerských hor. Vyhlídky zdobí dřevěné sochy pohádkových bytostí z legend, k odpočinku zvou dřevěné vyřezávané lavice. Odměnou nejen pro děti jsou pak razítka jednotlivých vyhlídek v místním informačním centru.

Na zdatnější tu čeká Sluneční cesta, jež vás provede všemi významnými místy a památkami Libverdy. Za branami Libverdy na vás pak čeká bohatství v podobě skalních vyhlídek, vodopádů, pamětních křížů a pomníčků, k návštěvě zvou rozhledny, kulturní historické skvosty a nádherné přírodní scenérie.

Vzhůru na kolo

Okolí Lázní Libverda je propleteno i řadou cykloturistických stezek, pro rekreační i sportovnější vyžití vyznavačů biků. Právě sportovnějšího ducha nabízejí traily Singltreku pod Smrkem. Singltrek pod Smrkem je jedinečnou destinací pro vyznavače terénní cyklistiky. Koho lákají vrstevnicové jednosměrné stezky budované šetrně k přírodě a poskytující maximální požitek z jízdy, ten se tu najde. Stezky jsou vybudované ve čtyřech stupních náročnosti, protínají české a polské území v délce osmdesát kilometrů. Na české části mají tři oficiální nástupní místa.

Nejnovějším z nich je Bikecentrum Libverda. Najdete ho na začátku lázeňského městečka ve směru od Hejnic, v blízkosti jedné z nejatraktivnějších částí stezek singltreku na Hejnickém hřebeni. Bikecentrum nabízí od května do listopadu k testování špičková celoodpružená kola. Kdo fandí koloběžkám, určitě si tu také vybere. Součástí Bikecentra Libverda je služebna horské služby.

INFORMAČNÍ CENTRUM
Lázně Libverda 17
463 62 p. Hejnice, CZ
Tel./fax.: +420 482 322 457
infocentrum@laznelibverda.cz
http://www.laznelibverda.cz