Ve městě naleznete tři krásná muzea – Muzeum Šumavy, Muzeum historických motocyklů a Expozici hraček. V okolí se nachází sedm značených vycházkových okruhů a naučných stezek, které spravuje naše MěKIS. Za návštěvu stojí také Informační středisko NP Šumava, které zajišťuje řadu zajímavých kulturních aktivit, výletů do okolí – po stopách zlatokopů nebo za dobou keltů. Nesmíte opominout i strážní hrad Kašperk – dominantu Kašperských Hor.

Kašperské Hory

Městské kulturní a informační středisko Kašperské Hory (MěKIS) zajišťuje celkovou péči o příchozí, kteří zavítají do městečka a blízkého okolí. V turistickém informačním centru získáte řadu prospektů, nejnovějším je Průvodce městem, vyhledávaná je i mapka vycházkových a naučných okruhů kolem Kašperských Hor. Nově jsou v prodeji turistické nálepky Kašperských Hor i hradu Kašperku, vypalované dřevěné píšťalky, dřevěné náprstky nebo zvonečky od šumavského výrobce. Novinkou je i textilní mapa na šátku v měřítku 1:50 000 zachycující centrální Šumavu – Povydří. Tento šátek má řadu využití, zahřeje a zároveň poradí kudy se vydat, pokud zabloudíte. Výhodou je snadná údržba, rychleschnoucí materiál a oproti papírové mapě relativní nezničitelnost.

Kašperské Hory

Komentované prohlídky s průvodcem po Kašperských Horách jsou letos rozšířeny i na sobotní termíny v červnu a září. V letních měsících je možné se prohlídky zúčastnit každé úterý a neděli vždy od 10:30 hodin. Součástí prohlídky je návštěva podzemích sklepení radnice, prohlídka pivovarské jeskyně, která je dnes součástí Šumavských bylinných lázní, nechybí ani návštěva interiéru kostela sv. Markéty. Nově jsme zavedli i komentované prohlídky v německém jazyce každé úterý až do konce srpna od 13.30 hodin. Podrobnosti o předprodeji, rezervacích a cenách naleznete na www.sumava.net/ickhory.

Kašperské Hory Dřevěný vyřezávaný skříňový betlém je možné si prohlédnou ve výstavní síni na radnici hned naproti Městskému kulturnímu a informačnímu středisku, postupně je betlém doplňován novými postavičkami a v budoucnu by měl být i pohyblivý. Najdete zde původní šumavská řemesla, jako byli například horníci, nechybí tu však ani současné postavy kašperskohorského života. Betlém je největším skříňovým betlémem v Čechách.

Ing. Veronika Rosecká, MěKIS K. Hory (+420 376 503 413, informace@kasphory.cz)