Jablunkov ležel na důležité obchodní stezce a v roce 1560 udělil těšínský kníže Václav II. Jablunkovu statut města. Od té doby Jablunkované mohli vařit pivo, pořádat trhy nebo volit fojta. A tak se každý týden na jablunkovském rynku konaly trhy. Tato tradice přetrvala až do začátku druhé světové války. V posledních letech Jablunkov opět navázal na tradici pořádání jarmarku s oslavami dnů města Jablunkova.

Něco o samotné historií města, jeho obyvatelích a životě v něm se dozvíte, pokud zavítáte do Jablunkovského informačního centra a vyzvednete si novou Stezka historií Jablunkova.brožurku s mapkou „Stezka historií Jablunkova" a vydáte se do dob dávno minulých. Průvodce vám bude dělat Jacek, jehož předkové Jackové, taky se jim říkalo Jazygové, pocházeli z pastýřských iránských plemen tzv. Jazygů.

Jablunkov byl založen někdy kolem roku 1200. Na trase naučné stezky v délce 1,5 km na vás čeká 17 zastavení a projit ji zvládnou všichni, velcí i malí. Jacek vám ukáže to nejhezčí a nejzajímavější z historického a kulturního dědictví města Jablunkova. Můžete se dozvědět, odkud se vzal název Jablunkov, jaké tajemství ukrývá Knížecí dům, ve kterém pobývala těšínská kněžna Alžběta Lukrécie a mnoho dalšího.