Procházka po hřebeni Soláně přináší vskutku nádherné výhledy na okolní hřebeny Javorníků a Moravskoslezských Beskyd, na malebné údolí a stráně poseté starými dřevěnicemi a pasoucími se ovečkami.

V tomto krásném koutě naší republiky byla 18. listopadu 2006 slavnostně otevřena Zvonice – informační centrum na Soláni. Základní kámen byl položen 5. května v témže roce. IC Zvonice Soláň je neobvyklé turistické informační centrum a galerie, vzhledově připomíná typickou valašskou zvonici. Projekt byl zpracován podle návrhu architekta Jiřího Kotáska. Stavbu realizovala firma Vasto Vsetín a náklady dosáhly šesti a půl miliónu korun. Část peněz získalo Sdružení pro rozvoj Soláně z evropských fondů a od ministerstva pro místní rozvoj. Do projektu se zapojily obce a města regionu Valašska, část prostředků se podařilo získat od sponzorů a z aukce výtvarných děl valašských umělců.

Myšlenka vybudovat stánek umění a zároveň zařízení poskytující informace o životě v tomto koutě Valašska vznikla ve čtyřicátých letech minulého století. Jejím autorem byl český malíř a grafik František Podešva, který se na Soláni usadil i se svojí rodinou a spolu s malíři Aloisem Schneiderkou a Janem Kobzáněm zde pořádali kulturní a umělecká setkání. Zvonice – informační centrum slouží nejen k poskytování informací ale také k výstavám, koncertům, literárním i diskusním večerům a konání malířských škol a sochařských sympozií.

V rámci činnosti Sdružení pro rozvoj Soláně byla v roce 2010 realizována Naučná stezka přírodovědné, kulturní a národopisné historie a současnosti Soláně Galerie v přírodě, valašská zahrada a valašská krajina na Soláni. Měří jen pět kilometrů, takže ji hravě zvládnou také nejmladší nebo naopak nejstarší návštěvníci. Cesty jsou přístupné i pro kočárky a vozíčkáře, jsou vedené po červené turistické značce procházející po hřebeni Soláně.

Stezka obsahuje celkem deset zastavení, kterým dominují sochy především valašských autorů vytvořených v uplynulých pěti letech v rámci sochařských sympozií u Zvonice. Nepřehlédnutelné sochy zachycují nejen vybájené postavy z pohádek a pověstí, ale i původní obyvatele při práci nebo tanci. Zastavení byla postupně upravována a osazována typickými dřevinami a rostlinami, aby navodila atmosféru valašských bylinkových zahrádek a původní valašské krajiny.

IC Zvonice Soláň

Sdružení pro rozvoj Soláně

Bzové 325, PSČ 756 05 Karolinka