Pořadatelům tradiční gastronomicko – kulturní akce přitom jen týden před startem hrozilo, že budou muset kvůli nedostatku borůvek sáhnout ke krizovému scénáři a modré lesní plody nakoupit z Polska. Nakonec se ale počasí umoudřilo a sběrači z lesů v okolí přinesli do výkupu potřebné asi tři tuny borůvek.

Ty posloužily především k výrobě nepřeberné škály dobrot. Patří mezi ně i takzvaný žahour, kterým se polévají kynuté knedlíky určené pro oblíbenou soutěž jedlíků. Ta má letos rovnou dva vítěze, celkem 23 knedlíků spořádali shodně Jiří Steinbauer a Miroslav Helebrant, vítěz řady předchozích ročníků.

Nedělní soutěž ale zdaleka nebyla jediným tahákem Borůvkobraní. Plno bylo hned od prvních hodin v celém letos rozšířeném areálu jak u stánků borůvkového jarmarku, tak v tvůrčích dílnách a samozřejmě i na v místech pro diváky a posluchače všech kulturních akcí.

A příchozí nešetřili chválou. „Jsme tu poprvé a je to tu úplně skvělé," radovala se Veronika Lenghartová z Českých Budějovic. „Už jsme ochutnali snad všechny možné koláče, lívance, kremrole, šnečky, do toho i nějaké klobásy, všechno bylo moc dobré." Dost možná bude právě Borůvkobraní i pro ni inspirací při vaření.