Budějovičtí proto připravili plán, jak počet holubů ve městě omezit. Záměr již schválili radní.

Náměstek primátora Petr Podhola naznačil, že se chystá odchyt holubů do klecí či holubníků a jejich likvidace na základě povolení veterinární správy. „Jednou z variant regulace počtu holubů je jejich odstřel v nehonebních územích," naznačil Petr Podhola. Doplnil, že jednorázový zákrok proti opeřencům nemá smysl, do Budějovic by se rychle slétli další „náhradníci". „Opatření je nutné opakovat každý rok, abychom snížený počet holubů udrželi," řekl.

V příštích letech by město mohlo poskytnout dotace majitelům nemovitostí, kteří by proti holubům chtěli bojovat na vlastní pěst, například umístěním bodců na parapety.

Specializované firmě, kterou Budějovičtí teprve vyberou, chtějí za regulaci holubích hejn platit asi půl milionu korun ročně. Jinou cestou šli v Týně nad Vltavou, kde likvidaci holubů svěřili strážníkům. Podle starosty Milana Šnorka je to až šestkrát levnější.

Kde škodí nejvíceBudějovické čtvrti, kde podle nedávného sčítání létá nejvíce holubů:
● centrum města
● Palackého náměstí
● sídliště Máj

Na snížení počtu holubů ve městě plánují Českobudějovičtí vydat přibližně půl milionu korun ročně. Dají je specializované firmě, která zajistí odchyt holubů do klecí i holubníků a jejich následnou likvidaci podle platných předpisů.

V Týně nad Vltavou, kde 
se holubí populaci snaží rovněž výrazně omezit, za tím účelem nechali podle starosty Milana Šnorka vyškolit strážníky. Ač je město nepoměrně menší, ročně na odchyt a hubení opeřenců město vydá 15 tisíc korun, 
k nimž připočítává ještě mzdu strážníků.

„Podle nabídek, které jsme dostali od specializovaných firem, nás odchyt
holubů v součinnosti 
s městskou policií vyjde asi šestkrát levněji," srovnal Milan Šnorek.

Doplnil, že odchyt holubů však má svá úskalí. „Díky dosavadním opatřením jsme holubí populaci ve městě snížili asi o 260 kusů. Holubů jsme ale chytili přibližně dvakrát více. Polovina však byla kroužkovaných a těm musíme znovu dát svobodu," zmínil starosta
a dodal, že většina kroužkovaných holubů přilétla až z Polska. „Migrují za potravou. U nás máme firmu, která se zabývá uskladňováním a sušením osiva, tak jim tu zřejmě chutná," podotkl Milan Šnorek.

Firmu, která zajistí regulaci počtu holubů v krajském městě, Budějovičtí teprve vyberou. „Vypíšeme klasické výběrové řízení," sdělil náměstek primátora Petr Podhola. Doplnil, že cílem je nedostat se znovu do situace, která panovala před deseti lety. Tehdy prý ve městě létalo přes deset tisíc holubů.

Odchyt je třeba předem hlásit

Ohledně případné regulace holubí populace ve městech požádal Deník 
o odpověď na několik otázek ředitele Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj Františka Koubu.

Mohou holubi přenášet nějaké nemoci, které by byly nebezpečné člověku?
Nemoci mohou přenášet jako jiní ptáci. Například proti ptačí chřipce jsou odolní, ale mohli by přenášet třeba ptačí tuberkulózu.

Sleduje nějak veterinární správa výskyt holubů třeba v Českých Budějovicích nebo v jiných městech?
Monitoring holubů veterinární správa neprovádí. Za stav jejich populace nesou odpovědnost obce nebo města.

Jaké podmínky je nutné splnit pro případnou plošnou akci, která by omezila počty ptáků?
Pokud bude chtít město České Budějovice zasáhnout proti holubům, je to možné. Musí mít smlouvu s odborně způsobilou osobou, která ví, jaké jsou náležitosti z hlediska zákona na ochranu zvířat 
a veterinárního zákona. Veterinární správě takovou akci město jen oznámí. Dají nám vědět, kdy se akce koná a kdo ji bude provádět. Veterinární správa pak může provést kontrolu.