VYBERTE SI REGION

Chilli karamel se jim povedl až na šestý pokus

Jižní Čechy, Popelín – Výrobce piva, provozovatel kavárny, řezník nebo třeba majitel cateringové společnosti. To jsou jen někteří z jednadvaceti jihočeských podnikatelů, kteří včera z rukou hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly a 1. náměstkyně Ivany Stráské převzali ocenění Spokojený zákazník Jihočeského kraje roku 2016.

28.9.2016
SDÍLEJ:

Titul Spokojený zákazník Jihočeského kraje roku 2016 je odměnou za dlouholetou práci. Foto: Deník

To každoročně uděluje Sdružení českých spotřebitelů na základě vlastních šetření
i návrhů místních samospráv.

„Když nás oslovili ohledně zisku ocenění, tak jsme původně mysleli, že je to sranda. My jsme tehdy vůbec netušili, že něco takového probíhá. Když jsme ale slyšeli, že oceňované navrhuje živnostenský úřad nebo hospodářská kontrola, tak je to podle nás úžasné
a jsme za to ocenění velice rádi," řekli krátce po přebrání diplomu manželé Kalkušovi, kteří v Českém Krumlově provozují výrobnu karamelu. K tomu se dle slov Vaška Kalkuše dostali manželé zhruba před třemi lety. „My jsme si roky dělali karamel jako sladidlo, nebo jsme jej rozdávali kamarádům jako dárky, až z toho nakonec tak nějak vyplynulo, že je to tady na jihu díra na trhu, tak jsme se do toho pustili," zavzpomínal Vašek Kalkuš na počátky svého podnikání. „Stálými dotazy nás kamarádi v podstatě vyprovokovali 
k výrobě," dodala Irena Kalkušová 
s tím, že v současné době kromě karamelových lízátek, cukrkandlu dělají ještě karamel s příchutí kávy nebo třeba chilli.

„Slaný chilli karamel vznikl tak, že se nás lidé pořád ptali po slaném karamelu
s tím, že si jej vozí
z Anglie a Francie. Když jsme řekli, že jej nevyrábíme, tak odcházeli s nosem nahoru. A tehdy se projevilo to češství, a tak jsme si řekli, že ho jako Češi také vyrobíme," vzpomínala s úsměvem Irena Kalkušová.

Začátky ovšem nebyly podle jejích slov vůbec jednoduché.

„Ten chilli karamel se povedlo udělat asi až na šestý pokus. To šlo všechno do kanálu, než se povedlo vyladit chutě tak, jak jsme si představovali," vzpomínal s úsměvem Vašek Kalkuš.

Pro ocenění si včera na českobudějovický krajský úřad přijel také majitel minipivovaru Popelín Jaroslav Zeman. Ten titul Spokojený zákazník Jihočeského kraje roku 2016 dostal za svá kvasnicová, nefiltrovaná
a nepasterizovaná piva.

„Dělám celkem čtyři druhy piva, desítku, dvanáctku, polotmavou dvanáctku 
a special světlou třináctku. A na Vánoce ještě vařím nakouřené pivo. To je pivo vyráběné z uzeného sladu, který je navoněný bukovým kouřem," vysvětloval Jaroslav Zeman a doplnil, že ročně v jeho pivovaru vyrobí celkem osmdesát tisíc litrů piva.

Autor: Klára Skálová

28.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies