VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rybáři na sádkách mají již založeno na další generaci pstruhů

Chvalšiny - Na dvě stě tisíc krásně žlutých jiker od čtvrtka omývá voda protékající líhní chvalšinských rybářů. Od té chvíle musí rybáři jikry pečlivě hlídat a kontrolovat, aby jejich zdárný vývoj nic nenarušilo.

24.3.2015
SDÍLEJ:

Umělý výtěr pstruha ve Chvalšinách.Foto: Deník/Zuzana Kyselová


Ve čtvrtek totiž nastal den, kdy rybáři uměle vytírali pstruha duhového. A jak už je ve Chvalšinách tradicí, pozvali k tomu také děti z tamní školy a školky.
„K výtěru jsme vybrali 120 jikrnaček a stejný počet mlíčáků," řekl Martin Vosika, vedoucí chvalšinských sádek Vojenských lesů a statků, divize Horní Planá. „Letos výtěr děláme asi o týden dřív, než minulý rok, protože je teplé počasí."

O tom, kdy budou pstruhové jikernačky připravené ke tření, rozhoduje teplota vody. Jakmile se ohřeje na čtyři pět stupňů, samicím pstruhů se nalijí břicha jikrami. Rybáři je berou jednu po druhé do rukou a opatrným tlakem na břicho z nich ručně jikry vytlačují do misky s vodou. Hned vzápětí je skrápějí mlíčím samců a pak pečlivě brkem obsah misky promíchávají, aby se mlíčí dostalo ke všem jikrám. Jestli k oplodnění jikry došlo, poznají rybáři brzy. Neoplodněné jikry zbělejí, zatímco ostatní zprůhlední a jsou jako krásné žlutooranžové korálky.

„Dnes zase zaplníme jikrami všech deset kolíbek v líhni," řekl Martin Vosika. „A budeme je tam opatrovat měsíc od vykulení. To také ovlivňuje teplota vody. Jikry budeme neustále hlídat, čistit, zajišťovat stálý průtok vody. Až se plůdek vykulí, přejde ze sít do dřevěných kolíbek v líhni až dosáhne velikosti, kdy bude možné pstroužky přemístit z líhně do žlabů na sádkách," popsal.

Na sádkách rybáři odchovávají zhruba 15 000 kusů pstruha ročka; co je navíc, prodají například Českému rybářskému svazu.
Dětští diváci vše důkladně sledovali, i do líhně se podívali. „Líbí se mi to," říkal třeba jedenáctiletý páťák Vojta Jakubec. „Rybářem bych ale být nechtěl, i když už jsem lovil ryby na prut. Já chci dělat u policajtů."

Generační hejno pstruhů chovají chvalšinští rybáři celoročně v sádeckém rybníku a pravidelně ho doplňují.

Ryby obecně letos přezimovaly dobře. „Zima byla mírná, ani jsme neměli žádné problémy s vodou , například s jejím nedostatkem, i když bylo sněhu málo. Dohonil to déšť," zhodnotil Martin Vosika. „Uvidíme, jak to bude s vodou dál." Na chvalšinských sádkách jsou k mání pstruzi i kapři celoročně a pochopitelně o Velikonocích to nebude jinak. „Na ty budeme mít připraveného kapra z jarních výlovů, konkrétně z rybníka, který se nachází v boletickém vojenském prostoru," doplnil vedoucí chvalšinských sádek.

Autor: Zuzana Kyselová

Místo události:
24.3.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Salman Abádí
AKTUALIZOVÁNO
21

Útok v Manchesteru: Britská policie přerušila spolupráci s Američany

Ústavní Soud v Brně
1 7

Černý den pro biologického otce z Nigérie. Ústavní soud mu neuznal otcovství

Jak proběhl atentát na Heydricha? Nebylo to jako ve filmu

/VIDEO/ V sobotu 27. května to bude tři čtvrtě století, co českoslovenští parašutisté potrestali tehdejšího zastupujícího protektora Reinharda Heydricha za zločiny, kterých se dopustil nejen u nás.

Kandidát na šéfa fotbalu: Já a mimozemšťan? Hlásím se

Mnozí ho rovnou pasovali do role outsidera. Možná i vy jste se divili, kdo to je Libor Duba. Muž, jenž chce vést český fotbal. Odpověď? Krizový manažer několika společností miliardáře Pavola Krúpy.

Němci a Rakušané se dohodli o nás bez nás, zlobí se ČEPS

Německý a rakouský regulátor přenosové soustavy se tento týden dohodli na rozdělení jednotné obchodní zóny. Ta již 15 let znevýhodňuje okolní státy, zejména Česko a Polsko. Podle společnosti ČEPS, která má na starosti českou přenosovou soustavu, ale dohoda žádnou změnu k lepšímu nepřináší.

AKTUALIZUJEME

Dálnice D1 na Brno je zavřená kvůli nehodě

Provoz na dálnici D1 zastavila nehoda. Stala se ve směru na Brno na 132. kilometru. Policie dopravu odklání na souběžnou silnici druhé třídy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies