VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nová pec na dřevo má za sebou premiéru

Český Krumlov - Osm hodin ze čtrtka na pátek přikládali dřevo a udržovali oheň v té správné intenzitě v peci ve svahu pod dílnami pedagogové a studenti v umělecké škole na Tavírně.

8.12.2014 1
SDÍLEJ:

Nakládání keramiky do nové pece na umělecké škole.Foto: Deník/ Zuzana Kyselová

V těch místech totiž kantoři se žáky postavili novou keramickou pec na dřevo a nyní ji po dokončení z vnitřku vypalovali současně s keramickými výtvory.
Pec postavili v rámci projektu Mizející řemesla. Jeho cílem je připomenout a pozvednout stará řemesla. „Ta stará řemesla, která jsou krásná a mají obrovskou tradici, se pomalu zapomínají," upřesnil Marek Dias, vedoucí ateliéru keramického designu a plastické tvorby ze Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově. „A my jsme škola, která vlastně vyučuje klasická řemesla. Máme tu výtvarné zpracování keramiky a porcelánu, kamenosochařství, klasickou malbu – to jsou obory, které z těch řemesel vycházejí. Dnes se lidé odklánějí od klasické práce, od tvoření vlastníma rukama. Spousta věcí se dělá na počítači, tak chceme ukázat, že počítače nejsou všechno."

Škola je pochopitelně vybavena pecemi elektrickými, plynovými a žáky učí moderním postupům, ale klasická pec na dřevo je přece jenom něco jiného. Už proto, že intenzitu hoření nereguluje žádný automat a musí se poctivě sledovat, hlídat a ručně upravovat.

„Pec zahřejeme na teplotu 1280 až 1300 °C," popisoval Marek Dias. „Tato pec je postavená z kvalitních žáruvzdorných tvarovek, je velice úsporná. Je to pec ekologická a její technická náročnost je velmi malá."

Pec má objem 450 litrů a během výpalu keramiky se spálí tak půl až kubík dřeva. Převážně smrkového či borového, protože to musí být dřevo, které vytváří dlouhý plamen, čili dřevo měkčí

Autor: Zuzana Kyselová

Místo události:
8.12.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies