Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Etikety nám napoví, odkud pochází maso, které jíme

Jižní Čechy –  České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. Podle nového nařízení EU se zákazníci dozvědí, odkud zvíře pocházelo, kde bylo vykrmeno a také poraženo.

1.4.2015
SDÍLEJ:

Společnost Antoni.cz zpracovává v Dolním Třeboníně na Českokrumlovsku pouze české maso. Předpis nařizující výrobcům i prodejcům označovat původ masa považuje majitel firmy Josef Antoni za zbytečný. Foto: Deník/Zuzana Kyselová

„K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná. Obdobným klamavým postupům má zamezit nové nařízení Evropské unie, které vstupuje v platnost 1. dubna. Zpracovatelům i prodejcům masa stanoví povinnost označovat původ vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Dosud se země původu povinně uváděla jen u hovězího. U ostatních druhů masa se vyznačoval pouze výrobce, který mohl být český a maso brát z jiného státu.

Hana Šťastná upřesnila, že zákazníci se nově dozvědí, odkud zvíře pocházelo, kde bylo vykrmeno a poraženo. „Transparentnější značení masa by se mohlo příznivě dotknout agropotravinářského sektoru v Jihočeském kraji, který v republikovém srovnání vyčnívá stále vysokým podílem živočišné výroby," zmínila Hana Šťastná. „Bohužel například stavy drůbeže chované v regionu vloni meziročně klesly o zhruba jednu pětinu. Prasat zde za stejné období přibylo necelých šest procent. Ovšem za posledních patnáct let se počet jihočeských ,čuníků' snížil o 65 procent," doplnila ředitelka RAK JK s tím, že v novém nařízení vidí šanci pro zvýšení výroby vepřového masa v rámci celé republiky.

Pro výrobce bude legislativní opatření znamenat další náklady spojené s výrobou nových obalů či novým značením výrobků. „Není to ale legrace. Nedávno nám na etiketách přibyly alergeny, teď zase tohle," posteskl si Josef Antoni, majitel společnosti Antoni.cz, výrobny produktů z masa z Dolního Třebonína na Českokrumlovsku. „Máme dvě možnosti. Buď najet na úplně nové etikety a za tím účelem koupit zcela novou mašinu, nebo změnit naše současné pěkné etikety s rámečkem na jednoduché bílé, aby se tam všechny ty údaje vešly. Ale na etiketách už je toho tolik…"

Josef Antoni z novinky není nijak nadšený. Jednak to znamená další výdaje, za druhé tím zase o něco narůstá už tak přebujelá administrativa. Podle jeho mínění jde o zbytečnost. „Vždycky zase vymyslí někdo něco dalšího, už jsem z toho unavený," podotkl Josef Antoni.

Ředitelka RAK JK Hana Šťastná nicméně věří, že investice se zpracovatelům 
i prodejcům vrátí. „Rozumný český zákazník bude preferovat české produkty. Už s ohledem na jejich čerstvost a garantovaný ,rodokmen'. Nejuvědomělejší konzumenti ocení ekonomický, sociální 
i ekologický přínos podpory domácího zboží. Bezesporu však při spotřebitelském výběru masa stále bude hrát velkou roli cena zboží. Slabší koruna proto může naše výrobce také posílit ve srovnání s dovozci," dodala.

Když jde Tomáš Rejžek z Českých Budějovic nakupovat maso, zajímá ho, odkud pochází. „Sleduju původ masa, je lepší, když je domácí, z českých chovů," řekl 
a doplnil, že pravidelně chodí nakupovat k řezníkovi čerstvé maso, kterému dává přednost před baleným. Nejen Tomáš Rejžek, ale 
i další zákazníci se od 1. dubna dozvědí informace o původu kupovaného masa snadněji než dosud. A to díky nařízení Evropské unie, které stanoví, že zpracovatelé i prodejci musejí spotřebitelům předat informace o tom, odkud zvíře pochází, kde bylo vykrmeno 
a poraženo. Povinnost se vztahuje na vepřové, drůbeží, skopové a kozí maso. Dosud se země původu povinně uváděla jen u hovězího.

Mnozí zpracovatelé či prodejci masa však z novinky nadšeni nejsou. Majitel píseckého řeznictví a uzenářství Jirotka – Zborník Jiří Jirotka považuje nařízení Evropské unie za nesmyl. „Zákazníkovi napíši to, co mi oznámí dodavatel. Když mi napíše, že je maso z Aljašky, tak napíši, že je z Aljašky. Vím, že je to hloupost, ale splníme přání Evropské unie," okomentoval legislativní povinnost a přirovnal ji k nařízení zveřejňovat alergeny 
v potravinách. „To jsou nesmysly, které zajímají minimum lidí. Nepamatuji se, že by se na alergeny někdo u nás ptal. Většinu zákazníků zajímá pouze cena," dodal. V jeho obchodě prodávají jen nebalené maso, kupují ho bourané nebo v půlkách. Zákazníky budou o původu masa informovat na cenovkách, jako to nyní dělají u masa hovězího.

Jindřichohradecký řezník Josef Štěrba půjde cestou označení země původu masa na cenovkách, které má u vystaveného zboží, stejně jako to udělal s alergeny u masných výrobků. „Musíme cenovky předělat a dáme na ně znaky jednotlivých států. Nevidím 
v tom ale žádný smysl. U hovězího jsme prakticky soběstační, ale u vepřového vyprodukujeme jen asi 40 procent. Takže je jedno, zda dovezené maso bude na pultech, nebo zpracované v salámech a podobně. Stejně dnes jen málo výrobců má vlastní jatka a maso dováží," uvedl 
s tím, že by mělo být především směrodatné, když veterinář maso orazítkuje, že je poživatelné.

Do řeznictví Heleny Slunečkové v Táboře jsou hospodyňky zvyklé chodit pro osvědčené maso. Helena Slunečková totiž celou dobu, tedy 17 let, bere maso od stejného dodavatele z Malšicka a poslední čtyři roky ještě od výrobce z Mladovožicka. Tím si uhlídá kvalitu. „Údaje o původu masa si lidé mohou přečíst, protože je mám vyvěšené na pultu. Lístek přijde s masem přímo od výrobce, tam je původ zvířete, které on zabil. Nakupující se o původ docela zajímají a u hovězího se ptají také na stáří. U vepřového tolik ne, protože to bývá vždy kolem půl roku. Konkrétně nás nové značení nijak nezatíží, pro nás to bude pořád stejné," řekla provozovatelka obchodu.

Z lístku, který dodavatel posílá spolu s várkou masa, dostává zákazník všechny údaje. Kromě stáří poraženého zvířete také název chovatele i registrační číslo jatek, dále číslo zvířete, kdy bylo poražené, kdy maso dodavatel rozboural a dokdy má být spotřebované. „Já beru pouze české maso," ujistila Helena Slunečková.

Podle informací Stanislavy Kolářové, výrobní ředitelky obchodní společnosti Vodňanská drůbež, nemusela firma v souvislosti s novým nařízením a z něj vyplývající nutnosti dotisku údaje o uvádění země původu nebo místa provenience masa investovat do nákupu nových počítačů 
a tiskáren. „Museli jsme ale investovat do změn v programování v počítačovém systému a změnit systém vnitřního označování masa. Dále jsme museli uhradit nemalé finanční prostředky za změny 
v grafické podobě etiket, které vyplynuly z důvodu zvětšení prostoru pro dotisk povinných údajů," vyjmenovala Stanislava Kolářová.

„Vzhledem k tomu, že vyrábíme zboží nejen pro český trh, museli jsme požadované změny uskutečnit na etiketách a obalech v několika jazycích," doplnila. Na druhé straně je pro tuto firmu povinnost uvádět výše zmíněné informace přínosem. „Je důležité produkovat české výrobky a podporovat tak tuzemský trh," poznamenala.

Společnost ZEFA Volary prodává balená masa pouze 
v malém rozsahu. Z balených mas nabízí výhradně maso hovězí, kde povinnost uvádět zemi původu na etiketách byla již v minulosti. „U výsekových nebalených mas uvádíme původ masa na vývěskách v prodejnách. Uvádět původ prodávaného masa má smysl. Záruka zákazníkovi o původu masa je ovšem odvislá od poctivosti prodejce a nastaveného kontrolního systému," řekl za uskupení Agrokomplex Šumava jednatel společnosti František Šimek.

Autor: Edwin Otta, Zuzana Kyselová, Redakce

1.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman
AKTUALIZOVÁNO
13 4

Prezident Zeman je ve velmi dobrém zdravotním stavu, hlásí konzilium

Lázně Luhačovice
3 8

Lázně hlásí plno. Po letech škrtů se pustily i do oprav

V Ostravě se srazila tramvaj s náklaďákem, na místě jsou zranění

/FOTOGALERIE/ Krátce před desátou hodinou omezila provoz na ulici 28. října v Ostravě před Krajským úřadem dopravní nehoda. Tramvajová doprava byla zastavena.

V Barceloně i v dalších městech sílí protesty proti turistům

Stálí obyvatelé evropských center turistického ruchu jsou otrávení z masové turistiky a hledají různé způsoby, jak turistům destinaci znechutit. ve Španělsku se protesty rozšířily z Barcelony do dalších měst, nespokojenost se ozývá i z jiných evropských zemí.

Letošní požáry v Portugalsku jsou nejvražednější, policie zatkla 61 lidí

Portugalská policie oznámila, že letos zatkla kvůli podezření z úmyslného zakládání požárů celkem 61 lidí. Lesní požáry zabily v letošním roce v této zemi víc než 60 lidí a zničily víc než 141 tisíc hektarů půdy, což představuje nejhorší škody od roku 2003.

Poškozujete důvěryhodnost unie, vyčítají Turci Merkelové

Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik ve čtvrtek prohlásil, že komentáře Angely Merkelové na téma ukončení rozšiřování celní unie mezi Ankarou a Evropskou unií poškozují důvěryhodnost EU.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení