Majitel táborského zoologické zahrady Evžen Korec se nedrží zpátky. Ba naopak, z jeho vyjádření je patrné, že nařízení Evropské unie ho rozčílilo. 

V polovině července Evropská komise schválila nařízení o ochraně přírody. Zároveň jmenuje rostliny a zvířata, která zakazuje dovážet a rozmnožovat. Ve středu začalo platit.

Evžen Korec říká, že jde o zbytečnost, na druhou stranu chápe, že některé cizí druhy by se do zdejší volné krajiny dostávat neměly.
„V zoo chováme mývaly severní a nosály červené a patří k vyhledávaným cílům. Nedovedu si představit, že kvůli nesmyslnému nařízení z Bruselu tato zvířata z našeho chovu zmizí. Posláním zoo je ochrana živočišných druhů, ne jejich likvidace," zlobí se a ujišťuje, že mývaly ani nosály nikdo neutratí ani neodveze.

Mluvčí zahrady Filip Sušanka vysvětluje, že EU chce chránit před invazivními, neboli nepůvodními druhy. Jako příklad uvedl raka amerického, který svým morem zdecimoval domácí druhy. „Je ale nesmysl regulovat zvířata v uzavřených chovech. Nedovedu si představit, že by některá zoo vypustila třeba mývala," uvedl s tím, že opatření k ochraně přírody platí už dva roky, až nyní ale dostali seznam zakázaných druhů. Celkem je na něm vyjmenováno 36 zvířat a rostlin.

Ze záhonů botanických zahrad by tak některé cizokrajné rostliny mohly zmizet. Tedy i z té táborské při zemědělské škole. Její vedoucí Žaneta Šišková má v současné dovolenou, takže se s vydaným seznamem ještě neseznámila.

„Unie botanických zahrad nám seznam ve čtvrtek poslala, ale zatím jsem ho podrobně nečetla. Tipuji, že bychom vytrhat mohli například křídlatku japonskou," naznačila, že statnou rostlinu, která dorůstá výšky až do dvou metrů a umí se rozrůst v neprodyšnou bariéru, by návštěvník nejen české botanické zahrady už nemusel vidět.

"Bruselský byrokrat se nespokojí se zákazem dovozu a vypouštění. Hraje si na boha a některé druhy chce vyškrtnout z povrchu evropského." Evžen Korec

České ministerstvo životního prostředí už sice připravuje novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která by měla zoologickým zahradám umožňovat udělení výjimky, ale platit nebude dřív než za rok. Navíc, jak Filip Sušanka upozorňuje, na ni ale nikdo nebude mít vymahatelný nárok. „Většinu českých zoologických zahrad tak čekají dlouhé měsíce nejistoty," předpokládá mluvčí zahrady.

Její majitel a ředitel Evžen Korec zároveň neočekává, že toto je z prostředí Unie na dané téma její poslední slovo.

„Bruselský byrokrat se nespokojí se zákazem dovozu a vypouštění do volné přírody. Hraje si na boha a některé druhy prostě chce vyškrtnout z povrchu evropského," tvrdí a dodal, že pokud mají „nejapné" nápady unijních úředníků takto destruktivní dopady, je potřeba se ozvat. „Jen doufat, že tento nesmysl český zákonodárce alespoň částečně napraví, tentokrát nestačí," míní.

Vedení zahrady teď situaci monitoruje a čeká na avizovanou novelu, která nařízení Komise implementuje do českého práva. Filip Sušanka potvrzuje slova ředitele, že do té doby zahrada nebude podnikat žádné kroky. Tedy ani kastraci ani nasazení antikoncepcí. Věří ve výjimku, která jim umožní dál chovat a rozmnožovat i zvířata, která se ocitla na černé listině.