Snahu zamezit dlouhým frontám na registru vozidel podle slov Karla Paška, tajemníka Městského úřadu v Prachaticích, radnice má. Zhruba před týdnem proto město přidalo na své webové strany odkaz, kde mohou vlastníci vozidel sledovat délku fronty a pořadové číslo žadatele, který je právě u přepážky odbavován.

Z registru vozidelV registru vozidel Městského úřadu 
v Prachaticích je zapsáno bezmála čtyřicet devět tisíc strojů.
V současné době jsou na registru čtyři referenti a zkušební komisař. Komisař a jeden z referentů procházejí školením.
V jeden dlouhý úřední den vyřídí čtyři referenti zhruba stovku žádostí.
Internetová kontrola stavu vyřizování žádostí funguje nově v době úředních hodin.

„Víme, že na registru se tvoří fronty. Chceme čekání našim klientům co nejvíce ulehčit, proto je možné nově sledovat aktuální stav on-line," vysvětlil tajemník. Každý, kdo si ráno vyzvedne pořadové číslo, si tak může vyřizovat další věci jinde. Pokud vlastní chytrý telefon, nebo na počítači pak snadno zjistí, jaký klient je právě odbavován. „Nemusí sedět na registru a čekat, až na něj přijde řada," doplnil Karel Pašek s tím, že počet čekajících se již nyní eliminoval.


Není to jediné, jak chce radnice ulehčit práci, dalo by se říci nejvytíženějšímu oddělení městského úřadu. Uvažuje o možnosti vyřizovat některé ze žádostí poštou či elektronicky, stejně jako to lze u jiných podání. „Čekám na vyjádření kraje. Některé žádosti by tak vyřešit šly, ale krajští úředníci mi možnosti předají písemně až po kontrole metodiky od ministerstva dopravy," uvedl tajemník.


Další změny na prachatickém registru prý budou následovat. Do čtyř měsíců by podle slov Karla Paška mělo dojít k rozšíření prostorů a vzniknou další přepážky tak, aby nebyl zmenšen prostor pro čekající klienty. „Zkušební komisař mezitím složil jednu ze zkoušek a čeká ho poslední závěrečná," uvedl tajemník.