Vyhrazené místo pro kuřáky máme spojené především s restauracemi, realitou se ale stává již i pro placené plovárny. Na dece se kouření už jaksi nenosí. Cedule na zákaz kouření u bazénu upozorňují například 
v Táboře, v Sezimově Ústí, Bechyni nebo Vožici. Správci se shodují, že změnit myšlení lidí v tomto směru ale vůbec není jednoduché.

„Pereme se s tím, máme vyhrazený kuřácký stůl, ale všechny kuřáky neuhlídáme. Loni jsme je ke stolku vymezili poprvé a rozhodně jsme kolem bazénu měli větší pořádek," vyzdvihuje jeden z efektů zákazu kouření při opalování na dece jednatel bechyňského Bytenesu Miroslav Král.

K průkopníkům „zdravého" opalování bez cigaretového dýmu patří také sezimovoústecká Pohoda, která letos začíná teprve svou druhou sezonu. Podle Zuzany Kroutilové z Tábora by už nekouření v místech, kde se pohybují malé děti, mělo být automatické.

„Dospělí by dětem měli být dobrým příkladem a nečekat na zákaz. Dnes je trend nekouřit, takže rozhodně souhlasím, že se 
u bazénů nebude kouřit," říká.
Zatímco zmíněné dva bazény na svůj start čekají, táborský ho má od víkendu za sebou. Moc lidí ale nezlákal.

Jako první se veřejnosti otevřel táborský venkovní bazén. Počasí ale o víkendu hrozilo bouřkou, proto návštěvnost nebyla moc velká. Jak říká vedoucí provozů Jiří Kříž, budou teď držet víkendy od 12 do 18 hodin a všední dny podle počasí. S venkovním bude fungovat i vnitřní bazén.
„Bude otevřený ve stejné době jako venkovní, jen v polovině prázdnin ho na dva týdny odstavíme, abychom provedli servis," upřesnil Jiří Kříž.

Výhoda pro studenty

Novinky si bazén žádné nepřipravil, a to ani v cenách, změny k lepšímu se tak mají dočkat jen beachvolejbalové kurty a školáci se studenty do 20 let, kteří si mohou koupit za 300 korun vstupenku na celé prázdniny. Také Tábor kouření zakazuje. „Zákaz platí v celém areálu venkovního bazénu a pro Sokolskou plovárnu připravujeme takové desatero pro návštěvníky s tím, že místo pro kouření bude u bufetu," dodává Jiří Kříž.
Stejné místo mají kuřáci také v sezimovoústecké Pohodě, která vstupuje do nové sezony se snahou udržet lepší kvalitu vody. „Systém čištění jsme částečně změnili tím, že jsme v některých místech hydroponní vatu, v níž jsou rostliny zasazeny, vyměnili na štěrk. Tím by se měla zlepšit čistota i průhlednost vody," věří správce koupaliště Aleš Přikryl s tím, že postupně by vatu chtěli odstranit v celém systému biočištění.

Již u vstupu každý získává informaci, že se v areálu nekouří. Většina lidí se tím podle Aleše Přikryla řídí. „Na těch hlavních plochách k ležení je to hned znát, jsou čistější a hlavně děti neběhají mezi kuřáky," dodal s tím, že nemění ani ceny, ani provozní dobu.
Tou se například v Chýnově vůbec neřídí. Jejich nádrž si každý koupající může použít dle libosti. Pokud se návštěvník spokojí jen s plaváním v bazénu, případně rácháním v dětském brouzdališti, nemusí z kapsy vytáhnout ani korunu. Zdarma jsou také venkovní posilovací stroje v blízkosti bazénu. Za vstup na kurty, na nichž je možné hrát tenis a volejbal, se pak platí sto korun na hodinu.

„Pro letošní sezonu jsme nahradili antuku za umělý povrch, takže bude hra příjemnější a bezpečnější," říká správkyně sportovního areálu Sabina Holotová. Prozrazuje také, že město pořídilo pro areál bazénu několik slunečníků a lehátek. „Ty budou lidem také k dispozici zdarma, jen se ještě nyní řeší, jakým způsobem se budou půjčovat nebo zda případně budou v areálu nastálo," dodává Sabina Holotová.

Letošní vylepšenou nabídkou zdejšího pohostinství budou burgery z pravého hovězího masa, nevýhodou pro odpůrce kouření, že tady si může každý zapálit bez omezení.
Připraveno k provozu je také koupaliště v Mladé Vožici, které je naopak zcela nekuřácké. „Je to tak stanoveno v provozním řádu, jde o sportovní areál, tak se tam přeci nemůže kouřit," vysvětlil starosta Jaroslav Větrovský.
Ve Vožici sledují nyní teplotu vody a jakmile přijde teplejší počasí, koupaliště okamžitě otevřou. Celodenní vstup do areálu přijde jednu osobu na čtyřicet, respektive na dvacet korun. Po šestnácté hodině je vstup za polovinu. Součástí areálu je také dětské hřiště, zázemí pro děti, hřiště na míčové hry a brouzdaliště. Občerstvení najdou návštěvníci padesát metrů od areálu.

Bazén plný vody mají v Soběslavi. Podle tajemníka úřadu Radka Brylla chtějí koupaliště otevřít nejpozději v polovině června. „Všechny opravy po zimě jsou již dokončeny, teď ještě čekáme na rozbory vody. Potom už bude vše kompletně připravené," konstatuje Radek Bryll. Bazén tu poslouží i kultuře.
„V rámci soběslavského hudebního léta vystoupí některá hudební tělesa i na koupališti," potvrzuje šéf Správy města Soběslavi Vladimír Falada.
Přestože zdejší koupaliště patří na Táborsku k těm novějším, moderní trend boje proti kuřákům neřeší. 
„Ve volném prostoru to stejně neuhlídáte, proto jsme to žádnou vyhláškou ani nařízením neřešili," vysvětluje Vladimír Falada.

V Plané nad Lužnicí otevřou koupaliště 18. června v rámci tradičního vodnického dne. V areálu si zahrajete beachvolejbal, nádrž má dětské brouzdaliště, je tu hřiště pro nohejbal a kiosek s občerstvením. Pokud jste kuřáci, zapálíte si zde pouze u stánku s občerstvením, v ostatních částech areálu je kouření zakázáno.

Pokuta za dítě

Rodiče by u bazénu měli pečlivě dohlížet na své děti, neboť provozní řád říká, že při znečištění vody nebo okolí bazénu dítětem, zodpovídá za úklid rodič či doprovod dítěte. V případě nutnosti výměny vody v nádrži se rodič musí 15 procenty podílet na úhradě nákladů.
V červnu už zahájí provoz v Turovci. Bazén je součástí sportovního areálu, který dále nabízí tenisové a víceúčelové hřiště. Za mírný poplatek si můžete půjčit tenisové rakety, míče a florbalové hole.
Bechyňský areál zase nabídne velké markýzy u stolků a více slunečníků k dekám. S otevřením čekají, až se voda dostane alespoň na 22 stupňů. U Jordánu v Táboře vylepšují trávník a ještě navezou dětem písek do pískoviště.