Pokud se střílí u Dehtáře, musí být ale myslivci nejméně 200 metrů od rybníka, který je rezervací.

Členové Honebního společenstva Záboří si tentokrát naplánovali poslední leč na 
11. ledna. Při lovu nebudou sami. „Máme vždy 30 až 40 hostů. Jsou to kamarádi, myslivci odvedle i z daleka, jak si kdo koho pozve," říká místostarosta společenství zábořských myslivců Zbyšek Vopátek.

Samotné zábořské společenstvo má 27 členů, obhospodařuje 1427 hektarů a na hony se vyšší počet lovců hodí, protože se dá obsáhnout větší prostor.

Při poslední leči, která se blíží, se bude lovit například holá vysoká (laně a kolouši) nebo jeleni špičáci. Hospodář společenstva Zdeněk Humpál ale upozorňuje, že vysoká tudy jen protahuje.

„Žije spíše výš na Českokrumlovsku. I když ji přikrmujeme. Jeden krmelec máme nahoře na Bukováku. Střelíme tak jeden kus holé zvěře za dva až tři roky," říká Zdeněk Humpál.

Pro vysokou ostatně v Záboří nemají ani stanovený normovaný stav. Podobně je tomu u černé zvěře. Té je v honitbě kolem 30 kusů. „Přemnožená u nás není," zdůrazňuje však starosta společenstva Miroslav Písek, že jinde častý problém se Záboří vyhýbá.

Stanovený je ale počet srnčí zvěře - 53 kusů. Koncem léta bývá srnců, srn a srnčat dohromady přes 70 kusů, ale podle Zdeňka Humpála odstřel a úhyn zvěře, hlavně po srážkách s automobily na silnicích, sníží stav na normované číslo.

Kachna za 51 korun

Poslední leč přivádí do Záboří na sedmdesát honců. Na snímku je část místních členů společenství i hostů při jednom z minulých slavnostních ukončení nejvýznamnějšího honu roku.Letos už mají za sebou Zábořští hon na bažanty, kterých napočetli při výřadu na šest desítek a také na kachny. „Kachny kupujeme u města (Lesy a rybníky města Českých Budějovic - pozn. red.)," říká Zbyšek Vopátek.

„Dovezeme je na pronajaté rybníky, chováme je tam a když jsou velké a přepeřené, tak uděláme hon. Vypustíme 150 kachen a střelíme 80 až 100 kusů. Ztráty jsou veliké," říká místostarosta zábořských myslivců.

Kachny se střílí na jednom až dvou honech. Potom, se svolením hospodáře, se rybník „otevře" a postupně se zbylé kachny dostřílí. Nikdy ale ulovených kusů není tolik, jako nakoupený počet.

Jedna malá kachna vyjde při koupi u městských lesů na 51 korun. Zpočátku se jim musejí ještě kupovat granule, na které jsou zvyklé, potom krmi myslivci pšenicí nebo jiným obilím, které se sežene.

Husy se střílí ve středu, v sobotu a v neděli

Zajímavostí je v honitbě lov hus. Při tahu využívají rybník Dehtář a 200 metrů od rybníka se smějí střílet. Jsou pro to ale zákonem určené dny. „Husy se střílí ve středu, v sobotu a v neděli," říká Zdeněk Humpál, který je hospodářem myslivců v Záboří už 30 let. Zákon také určuje dobu lovu od poloviny srpna do poloviny ledna.

Nedílnou součástí činnosti myslivců je péče o zvěř. Každý člen společenstva má na starosti jeden z 27 krmelců pro srnčí zvěř a někteří navíc tři krmelce pro bažanty. „Seno si každý obstarává sám. Obilí kupujeme hromadně," říká Zdeněk Humpál a dodává, že do lesa to je 50 kilogramů ovsa a 50 kilogramů ječmene.

Brigádami pak myslivci podle starosty společenstva Miroslava Píska pomáhají hlavně zemědělcům, na jejichž polích mají honitbu.Například sbírají kamení.

V současnosti je nejstarším členem zábořského společenstva Josef Binder, ročník 1933. Ještě vloni to byl Václav Tůma z Netolic, ročník 1917! Ten ale vloni své členství ukončil.