Pootvrdila to radní Milada Vlasáková (KSČM). „Jde o majetek města, které se rozhodlo zřídit tady informační středisko, které by kvůli turistům fungovalo sedm dní v týdnu. Také chceme tuto část hradu zrekonstruovat," dodala.

Ředitelka MSP Ivana Říhová nechtěla v tomto stadiu celou záležitost příliš komentovat. „Skončíme tady po 19 letech. Psala jsem ještě dopis vedení města, takže uvidíme, jak celá záležitost skončí. Proslýchá se, že bude vypsán nový návrh pro zájemce na pronájem. Po dohodě s naším zřizovatelem (krajem) už bychom ale do toho znovu nešli," uvedla Ivana Říhová.

Ladislav Havel byl rozhodnutím rady překvapen. „Metodicky nás řídí město, konkrétně odbor školství. 
A všeobecně se dobře ví, že naše informační centrum funguje v sezoně sedm dní v týdnu a jsme k dispozici při každé akci, která na hradě je," dodává Ladislav Havel.
Výpověď z prostor hradu je půlroční.

Muzeum středního Pootaví fungovalo v prostorách hradu, kde provozovalo Zámeckou galerii 19 let. Cestovní kancelář Ciao (včetně informačního střediska) 20 let. Teď se budou muset vystěhovat. 

Například Josef Štrébl (VPM) prohlásil, že záměrem města je vybudovat zde informační středisko, které by fungovalo sedm dní v týdnu. Potvrdil tak slova další členky rady Milady Vlasákové (KSČM). „Hrad je pro turisty zajímavější než Velké náměstí, kde v budově radnice funguje původní infocentrum. Ale na hrad jich v sezoně prostě přijde víc," řekla Milada Vlasáková.

Ladislav Havel má ještě v plánu vedení města požádat o schůzku. Zda k ní ale dojde, neví v tento okamžik, kdy je za hranicemi ČR, ani on. „Nicméně mohu potvrdit, že se mnou na téma otevření infocentra i přes víkendy nikdo nemluvil," dodal Ladislav Havel. To, zda k tomuto kroku ze strany vedení města došlo, Milada Vlasáková neřekla.

Šéf opoziční ČSSD Josef Eigner nepovažuje tento krok za správný. „Výpověď oběma organizacím nevnímám pozitivně a upřímně řečeno, nechápu motivy k tomuto kroku vedoucí. MSP je organizace zřizovaná krajem a je samozřejmé, že s nadřazeným územním celkem je lepší spolupracovat, protože to je cesta vedoucí k prospěchu občanů města i kraje."

Bývalý starosta a opoziční zastupitel Pavel Vondrys (Jihočeši 2012) dokonce viní vedení města ze soukromých cílů. „Tomuto rozhodnutí nerozumím. Oba subjekty v pronajatých prostorách provozují činnosti, které se do hradu hodí víc než cokoliv jiného. Navíc zde dlouhodobě vykonávaly potřebnou a těžko nahraditelnou práci pro samotné město v oblasti kultury a cestovního ruchu. Mám obavu, že se opět jedná o další kšeftíček současného vedení města, které chce tyto prostory pronajmout někomu z okruhu svých příznivců."

Vyjádření starosty Břetislava Hrdličky a místostarosty Milana Jungvirta se nám získat nepodařilo. Oba jsou na dovolené.

Rozhovor s Ivanou Říhovou a Josfem Štréblem čtěte
ve Strakonickém deníku v sobotu 30. července