Zaplavený Jordán za sebou ale nechá ještě další stopu: pořadatelé zrušili Český i Evropský závod v triatlonu, který se v Táboře měl jet. Závodníci by totiž neměli kde plavat, neboť i horní část Jordánu má být prázdná. 

Zhotovitel odbahnění nádrže přišel po víkendovém protržení hráze s novou variantou, jak práce dovést do konce. „Vypustíme celý Jordán najednou. Náš názor je, že tak, jak jsme postupovali doposud, to už nelze provádět," připouští manažer z firmy Daich Josef Kubík. Upozornil však, že prozatím tento nový postup nemají schválený: „Zatím ho projednáváme v návaznosti na změny ve stavebním povolení i v projektu a s ohledem na odběratele vody z Jordánu."

Karel Hotový, který vystupuje za stranu investora, má optimistické zprávy, že by nový postup mohl schvalovacím procesem projít. Dělicí hráz totiž nebyla v projektu kvůli samotnému vypouštění vody, nýbrž pro záchranu škeblí. „Ty už máme vyřešené, tak by nová hrázka byla zbytečným rizikem. Škeble se nyní vysbírají a převezou do rybníků radimovické soustavy," upřesnil Karel Hotový.

Voda z Jordánu poměrně rychle klesá, přes štolu odchází až tři kubíky za vteřinu, takže nádrž by mohla být za dva týdny prázdná. Ani nový výlov ryb již nebude. Kdo si myslel, že bude opět sledovat odlov ryb, nedočká se. Pro rybáře by teď byl příliš nebezpečný. Voda v Jordánu totiž klesá natolik rychle, že odlov ryb z loděk není možný. „Takový postup už je nepřijatelný, protože u otvoru do školy je velmi silný proud a spodní výpust nejde zastavit. A nám musí především jít o zdraví lidí," vysvětlil za firmu Esox, která výlov Jordánu zajišťuje, její jednatel Oldřich Pecha.

Sádky jsou napojené na přísun vody z Jordánu a jak Oldřich Pecha naznačil, čeká je proto těžký oříšek.

Aby se vyprázdnil celý Jordán, musí být na suchu i Košín s Malým Jordánem, které se pak stanou záchytnými nádržemi. Většinu času až do podzimu by sádky zůstaly bez vody. „Je to pro nás to nejhorší řešení, které nás mohlo potkat. Pokud zůstaneme bez vody, budou to pro nás velké ztráty, sádky i líhně vodu potřebují," upozornil Pecha.

Jedno řešení však přece jen mají. Sádky jsou potrubím spojené s Tismenickým potokem. „Jde ovšem o to, aby měl dostatek vody," obává se.

S těžbou sedimentu mimo původní plán pomůže speciální, čtyřicetitunový plovoucí bagr. „Jeho výhodou je, že dokáže pracovat na nestabilním podloží. Původně jsme s ním nepočítali, ale ukázalo se, že sedimentu je v Jordánu mnohem víc," zdůvodnil použití stroje Josef Kubík.

K již druhému protržení dělicí hráze a zároveň zaplavení již bagrované spodní části Jordánu, došlo vlivem záplav v neděli ráno. Škody naštěstí nemají takový rozměr, jaké měly při protržení hráze o Vánocích. To v bahně a ve štole zahynulo 16 tun ryb, za něž majitel požaduje náhradu kolem 2,5 milionu korun. Práce se zhruba o měsíc zdrží. Pak začne bagrování v horní části.