Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ke kaprovi přidala hlívu s karotkou. A vyhrála soutěž

České Budějovice – Je jí teprve sedmnáct let, ale už ví, že chce svůj život spojit s vařením. A má k tomu dobře nakročeno. Studentka střední školy v Táboře Adéla Bigasová zvítězila v juniorské kategorii soutěže Český kapr 2014, která se uskutečnila na konci minulého týdne na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.

18.11.2014
SDÍLEJ:

Kulinářský festival Gastrofest opět přilákal na českobudějovické výstaviště mnoho lidí.Foto: Deník/Andrea Zahradníková

Letošním tématem soutěže byl kapr v moderním pojetí. Adéla Bigasová svůj filet z ryby doplnila gratinovanými brambory s hlívou ústřičnou, karotkovým pyré a citronovou omáčkou. „Základ jsem vymyslela sama. Potom jsem to probrala s kuchařem, se kterým se učím vařit, a něco jsme ještě poupravili," popisuje.

Myslí si, že zajímavá je především kombinace kapra s karotkou. Přesto nečekala, že jí recept vynese vítězství. Na soutěži musela připravit čtyři porce za 45 minut. Malou potíž měla jen s pyré, které bylo trochu řidší, než chtěla.

Samotný kapr pro ni problém nepředstavoval. „Máme ho na jídelním lístku v restauraci, kam chodím na brigádu, takže jsem zvyklá ho připravovat. Také ho ráda jím, ale úplně nejradši mám lososa, to je super ryba," dodává.

Kuchařský talent zdědila Adéla Bigasová zřejmě po mamince, která ráda vaří. Chvíli však trvalo, než se projevil. „Na školu jsem nastoupila na obor, kde se zároveň učím na číšnici. Šla jsem tam s tím, že mě více baví právě práce číšnice, ale když jsem přišla do kuchyně, najednou se mi zpátky na plac nechtělo," vypráví.

Na vaření je podle jejích slov nejlepší jeho pestrost, barevnost, to, že si kuchař může 
s jídlem vyhrát a pak na talíři vidí výsledek. „Určitě bych se chtěla vařením živit. Ráda bych se někam podívala a učila se od nejlepších," doplňuje. Mezi své vzory řadí například Martina Svatka, který také působí v Táboře.

Sama pro sebe Adéla Bigasová příliš často nevaří. Říká, že lepší je připravovat jídlo ostatním. Vždy si ale ráda pochutná na mase. V oblibě má českou a italskou kuchyni.

Seniorskou kategorii soutěže Český kapr 2014 ovládl Jan Beneš, jenž nyní pracuje 
v restauraci na Šumavě. Porotci přitom hodnotí nejen chuť pokrmu, ale také nápaditost, čistotu či třeba to, zda kuchař neplýtvá surovinami.

Kromě ryb nabídl Gastrofest návštěvníkům celou řadu dalších pochutin. Například členové Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Eichner a Michal Makusi tu servírovali svou specialitu – pohankový tatarák. „Vymyslel jsem ho před osmi lety, protože se chceme vracet k luštěninám 
a obilninám. Většina lidí zná pohanku jako obilninu bez chuti. Ona sama o sobě opravdu není moc dobrá, a proto jsem se jí snažil co nejlépe dochutit. Samozřejmě jsem musel najít správné suroviny, které k ní budou pasovat," říká Jiří Eichner. Podobně připravuje také jáhlové pěny.

Jiří Eichner se začal učit kuchařem v roce 1957. „Tehdy moc možností nebylo. Já chtěl být cukrářem, ale to ještě nebylo v módě, aby na takový obor nastoupil kluk. Nakonec mě náhodou vzali na kuchaře a mě se to náhodou tak strašně zalíbilo, že je to můj celoživotní koníček a povolání," vysvětluje muž, který vařil mimo jiné v restauraci v Krkonoších či Beskydech a dlouhá léta v Praze.

Členy Staré gardy práce 
v kuchyni pořád baví. Michal Makusi říká, že je těší zájem strávníků a alespoň mají pocit, že ještě nepatří do starého železa. Připouští však, že se gastronomie během let velmi změnila. „Největší rozdíl spatřuji v tom, že dneska to není servírování na talíř, ale modeláž. Mnohdy je nejdůležitější to, jak se jídlo nakrášlí, ne chuť," komentuje.

Stará garda se snaží vracet do jídelníčků tradiční potraviny. Michal Makusi si nejvíce pochutná na luštěniních 
a na klasické české kuchyni. „Mám rád vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou, španělské ptáčky. Zdá se mi ale, že i tahle jídla mizí ze spousty jídelníčků," dodává kuchař.

Autor: Andrea Zahradníková

18.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.
13

Facebooku hrozí pokles uživatelů, mladí používají jiné sítě

Play off Ligy mistrů mezi SK Slavia Praha a APOEL FC, hrané 23. srpna v Praze.
8

Slavia nedobyla Ligu mistrů. Tvrdík zuřil: Ostuda, fraška

Hrozba terorismu: V Rotterdamu zrušili koncert, našli auto s plynovými lahvemi

Nizozemská policie se dnes rozhodla zrušit kvůli teroristické hrozbě koncert americké rockové skupiny Allah-Las v Rotterdamu. Nedaleko místa konání se totiž našla dodávka se španělskou poznávací značkou. V ní byly plynové bomby.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Do Německa se vrátila část zlatého pokladu, ukrytá před Rusy v zahraničí

Německá ústřední banka ve středu oznámila, že se jí podařilo tři roky před plánovaným temínem dokončit iniciativu, na jejímž základě se vrací do Německa polovina německých zlatých rezerv, ukrytých během studené války v zahraničí.

Britský soud rozhoduje o vině mladého cyklisty, který srazil a usmrtil chodkyni

Před britským soudem v Londýně se začal projednávat případ dvacetiletého cyklisty Charlieho Allistona, který loni v únoru srazil na kole čtyřiačtyřicetiletou Kim Briggsovou, když přecházela silnici. Matka dvou dětí podlehla pár dnů po nehodě vážnému zranění hlavy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení