VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ke kaprovi přidala hlívu s karotkou. A vyhrála soutěž

České Budějovice – Je jí teprve sedmnáct let, ale už ví, že chce svůj život spojit s vařením. A má k tomu dobře nakročeno. Studentka střední školy v Táboře Adéla Bigasová zvítězila v juniorské kategorii soutěže Český kapr 2014, která se uskutečnila na konci minulého týdne na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.

18.11.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
26 fotografií

Kulinářský festival Gastrofest opět přilákal na českobudějovické výstaviště mnoho lidí.Foto: Deník/Andrea Zahradníková

Letošním tématem soutěže byl kapr v moderním pojetí. Adéla Bigasová svůj filet z ryby doplnila gratinovanými brambory s hlívou ústřičnou, karotkovým pyré a citronovou omáčkou. „Základ jsem vymyslela sama. Potom jsem to probrala s kuchařem, se kterým se učím vařit, a něco jsme ještě poupravili," popisuje.

Myslí si, že zajímavá je především kombinace kapra s karotkou. Přesto nečekala, že jí recept vynese vítězství. Na soutěži musela připravit čtyři porce za 45 minut. Malou potíž měla jen s pyré, které bylo trochu řidší, než chtěla.

Samotný kapr pro ni problém nepředstavoval. „Máme ho na jídelním lístku v restauraci, kam chodím na brigádu, takže jsem zvyklá ho připravovat. Také ho ráda jím, ale úplně nejradši mám lososa, to je super ryba," dodává.

Kuchařský talent zdědila Adéla Bigasová zřejmě po mamince, která ráda vaří. Chvíli však trvalo, než se projevil. „Na školu jsem nastoupila na obor, kde se zároveň učím na číšnici. Šla jsem tam s tím, že mě více baví právě práce číšnice, ale když jsem přišla do kuchyně, najednou se mi zpátky na plac nechtělo," vypráví.

Na vaření je podle jejích slov nejlepší jeho pestrost, barevnost, to, že si kuchař může 
s jídlem vyhrát a pak na talíři vidí výsledek. „Určitě bych se chtěla vařením živit. Ráda bych se někam podívala a učila se od nejlepších," doplňuje. Mezi své vzory řadí například Martina Svatka, který také působí v Táboře.

Sama pro sebe Adéla Bigasová příliš často nevaří. Říká, že lepší je připravovat jídlo ostatním. Vždy si ale ráda pochutná na mase. V oblibě má českou a italskou kuchyni.

Seniorskou kategorii soutěže Český kapr 2014 ovládl Jan Beneš, jenž nyní pracuje 
v restauraci na Šumavě. Porotci přitom hodnotí nejen chuť pokrmu, ale také nápaditost, čistotu či třeba to, zda kuchař neplýtvá surovinami.

Kromě ryb nabídl Gastrofest návštěvníkům celou řadu dalších pochutin. Například členové Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Eichner a Michal Makusi tu servírovali svou specialitu – pohankový tatarák. „Vymyslel jsem ho před osmi lety, protože se chceme vracet k luštěninám 
a obilninám. Většina lidí zná pohanku jako obilninu bez chuti. Ona sama o sobě opravdu není moc dobrá, a proto jsem se jí snažil co nejlépe dochutit. Samozřejmě jsem musel najít správné suroviny, které k ní budou pasovat," říká Jiří Eichner. Podobně připravuje také jáhlové pěny.

Jiří Eichner se začal učit kuchařem v roce 1957. „Tehdy moc možností nebylo. Já chtěl být cukrářem, ale to ještě nebylo v módě, aby na takový obor nastoupil kluk. Nakonec mě náhodou vzali na kuchaře a mě se to náhodou tak strašně zalíbilo, že je to můj celoživotní koníček a povolání," vysvětluje muž, který vařil mimo jiné v restauraci v Krkonoších či Beskydech a dlouhá léta v Praze.

Členy Staré gardy práce 
v kuchyni pořád baví. Michal Makusi říká, že je těší zájem strávníků a alespoň mají pocit, že ještě nepatří do starého železa. Připouští však, že se gastronomie během let velmi změnila. „Největší rozdíl spatřuji v tom, že dneska to není servírování na talíř, ale modeláž. Mnohdy je nejdůležitější to, jak se jídlo nakrášlí, ne chuť," komentuje.

Stará garda se snaží vracet do jídelníčků tradiční potraviny. Michal Makusi si nejvíce pochutná na luštěniních 
a na klasické české kuchyni. „Mám rád vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou, španělské ptáčky. Zdá se mi ale, že i tahle jídla mizí ze spousty jídelníčků," dodává kuchař.

Autor: Andrea Zahradníková

18.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První ministryně Skotska (premiérka) Nicola Sturgeonová chce bránit místo, které má Skotsko v Evropské unii, a bude usilovat o to, aby Skotové mohli mít po odchodu Británie z unie i nadále přístup k evropskému jednotnému trhu.
AKTUALIZOVÁNO
5

Skotský parlament souhlasí s novým referendem o nezávislosti

Donald Trump
AKTUALIZOVÁNO
2 4

Trump podepsal dekret, kterým končí Obamovy ekologické regulace

Brečet nebudu, říká sprejer, který poničil hradby

Na místo činu se o víkendu vrátili sprejeři, kteří ve čtvrtek 16. března pomalovali historické hradby a další místa v Klatovech, a způsobili tak škodu za zhruba 45 tisíc korun. Odstraňovali nápisy, které nastříkali. Lítost by u nich ale člověk hledal jen stěží.

Krajský soud potvrdil půlmilionovou pokutu pro ministerstvo vnitra

Krajský soud v Brně v úterý potvrdil půlmilionovou pokutu, kterou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil ministerstvu vnitra. Je za chyby v zakázce na IT služby související s výplatou sociálních dávek. Soud potvrdil rozhodnutí ÚOHS z roku 2013. V úterý to řekla mluvčí soudu Simona Pešková.

Se zpěvačkou Špinarovou se příznivci rozloučí 1. dubna v Ostravě

Se zpěvačkou Věrou Špinarovou, která náhle zemřela v neděli ve věku 65 let, se její příznivci mohou rozloučit dopoledne 1. dubna v Ostravě. Smuteční síň krematoria ve Slezské Ostravě jim bude zpřístupněna od 09:00 do 12:00. Odpoledne se poslední rozloučení uskuteční pouze v kruhu rodiny a přátel. ČTK o tom dnes informoval Adam Pavlík, syn Věry Špinarové a vedoucí její doprovodné kapely.

Divoká prasata terorizují lázně i města

Nejsou to hony za dobrodružstvím, ale na vztek. Odstřel divokých prasat, která v nájezdech terorizují parky v Karlových Varech a dalších městech, ale nepohrdnou ani zahradami soukromníků, nyní zaměstnává myslivce i pracovníky Správy lázeňských parků. Ačkoliv na čekanou vyrážejí prakticky každou noc, od začátku letošního roku se jim podařilo ulovit jeden kus.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies