VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ke kaprovi přidala hlívu s karotkou. A vyhrála soutěž

České Budějovice – Je jí teprve sedmnáct let, ale už ví, že chce svůj život spojit s vařením. A má k tomu dobře nakročeno. Studentka střední školy v Táboře Adéla Bigasová zvítězila v juniorské kategorii soutěže Český kapr 2014, která se uskutečnila na konci minulého týdne na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.

18.11.2014
SDÍLEJ:

Kulinářský festival Gastrofest opět přilákal na českobudějovické výstaviště mnoho lidí.Foto: Deník/Andrea Zahradníková

Letošním tématem soutěže byl kapr v moderním pojetí. Adéla Bigasová svůj filet z ryby doplnila gratinovanými brambory s hlívou ústřičnou, karotkovým pyré a citronovou omáčkou. „Základ jsem vymyslela sama. Potom jsem to probrala s kuchařem, se kterým se učím vařit, a něco jsme ještě poupravili," popisuje.

Myslí si, že zajímavá je především kombinace kapra s karotkou. Přesto nečekala, že jí recept vynese vítězství. Na soutěži musela připravit čtyři porce za 45 minut. Malou potíž měla jen s pyré, které bylo trochu řidší, než chtěla.

Samotný kapr pro ni problém nepředstavoval. „Máme ho na jídelním lístku v restauraci, kam chodím na brigádu, takže jsem zvyklá ho připravovat. Také ho ráda jím, ale úplně nejradši mám lososa, to je super ryba," dodává.

Kuchařský talent zdědila Adéla Bigasová zřejmě po mamince, která ráda vaří. Chvíli však trvalo, než se projevil. „Na školu jsem nastoupila na obor, kde se zároveň učím na číšnici. Šla jsem tam s tím, že mě více baví právě práce číšnice, ale když jsem přišla do kuchyně, najednou se mi zpátky na plac nechtělo," vypráví.

Na vaření je podle jejích slov nejlepší jeho pestrost, barevnost, to, že si kuchař může 
s jídlem vyhrát a pak na talíři vidí výsledek. „Určitě bych se chtěla vařením živit. Ráda bych se někam podívala a učila se od nejlepších," doplňuje. Mezi své vzory řadí například Martina Svatka, který také působí v Táboře.

Sama pro sebe Adéla Bigasová příliš často nevaří. Říká, že lepší je připravovat jídlo ostatním. Vždy si ale ráda pochutná na mase. V oblibě má českou a italskou kuchyni.

Seniorskou kategorii soutěže Český kapr 2014 ovládl Jan Beneš, jenž nyní pracuje 
v restauraci na Šumavě. Porotci přitom hodnotí nejen chuť pokrmu, ale také nápaditost, čistotu či třeba to, zda kuchař neplýtvá surovinami.

Kromě ryb nabídl Gastrofest návštěvníkům celou řadu dalších pochutin. Například členové Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Eichner a Michal Makusi tu servírovali svou specialitu – pohankový tatarák. „Vymyslel jsem ho před osmi lety, protože se chceme vracet k luštěninám 
a obilninám. Většina lidí zná pohanku jako obilninu bez chuti. Ona sama o sobě opravdu není moc dobrá, a proto jsem se jí snažil co nejlépe dochutit. Samozřejmě jsem musel najít správné suroviny, které k ní budou pasovat," říká Jiří Eichner. Podobně připravuje také jáhlové pěny.

Jiří Eichner se začal učit kuchařem v roce 1957. „Tehdy moc možností nebylo. Já chtěl být cukrářem, ale to ještě nebylo v módě, aby na takový obor nastoupil kluk. Nakonec mě náhodou vzali na kuchaře a mě se to náhodou tak strašně zalíbilo, že je to můj celoživotní koníček a povolání," vysvětluje muž, který vařil mimo jiné v restauraci v Krkonoších či Beskydech a dlouhá léta v Praze.

Členy Staré gardy práce 
v kuchyni pořád baví. Michal Makusi říká, že je těší zájem strávníků a alespoň mají pocit, že ještě nepatří do starého železa. Připouští však, že se gastronomie během let velmi změnila. „Největší rozdíl spatřuji v tom, že dneska to není servírování na talíř, ale modeláž. Mnohdy je nejdůležitější to, jak se jídlo nakrášlí, ne chuť," komentuje.

Stará garda se snaží vracet do jídelníčků tradiční potraviny. Michal Makusi si nejvíce pochutná na luštěniních 
a na klasické české kuchyni. „Mám rád vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou, španělské ptáčky. Zdá se mi ale, že i tahle jídla mizí ze spousty jídelníčků," dodává kuchař.

Autor: Andrea Zahradníková

18.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Věra Jourová.
40 5

Ošizené jídlo za vyšší cenu? Chci s tím skoncovat, říká Věra Jourová

Andrej Babiš
AKTUALIZOVÁNO
1 54

Sněmovna zřídí komisi k únikům policejních spisů, míří na Babiše

AKTUALIZUJEME

Dva kamiony na pětatřicítce sešrotovaly osobní auto, jedna oběť

Silnice I/35 si dnes vyžádala další život a je opět zablokovaná. Ve tři čtvrtě na devět tu zahraniční kamion sešrotoval osobní vůz. Následky jsou tragické: spolujezdkyně v osobním autě byla na místě mrtvá. Čtyřiapadesátiletý řidič utrpěl těžká zranění a podle zpráv policie bylo obtížné ho vyprostit.

Univerzity vs plagiátoři. Za napsání prací zaplatí studenti ročně 200 milionů

Opisování z webu nebo kupování diplomových prací podvádění při psaní vysokoškolských textů nikdy nebylo snazší než dnes. Na současné problémy plagiátorství se zaměřili odborníci z devětačtyřiceti zemí světa. Diskutují o nich od úterý na konferenci na Mendelově univerzitě v Brně.

"Šmejdi" opět útočí. Na internetu nabízejí neověřené přípravky

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje před nákupy přípravků, které jsou na internetu uváděny jako léčivé, ale nemají ověřenou účinnost, složení a není znám jejich výrobce. Na webu SÚKL zveřejní stránky, které takové přípravky nabízejí. Jde například o preparáty slibující rychle vyléčit cukrovku či detoxikovat organismus, řekl dnes novinářům ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

AKTUALIZUJEME

Za únos a opakované znásilnění dívky dostali tři muži dohromady 30 let vězení

Unesli osmnáctiletou dívku z Jihlavska a opakovaně ji znásilnili v kempu na Hodonínsku. Za to si trojice mužů podle středečního rozhodnutí Krajského soudu v Brně odsedí celkem třicet let. Josef Dubský starší, který byl podle obžaloby hlavním organizátorem všech zločinů, má podle soudu strávit ve vězení dvanáct let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies