VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ke kaprovi přidala hlívu s karotkou. A vyhrála soutěž

České Budějovice – Je jí teprve sedmnáct let, ale už ví, že chce svůj život spojit s vařením. A má k tomu dobře nakročeno. Studentka střední školy v Táboře Adéla Bigasová zvítězila v juniorské kategorii soutěže Český kapr 2014, která se uskutečnila na konci minulého týdne na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.

18.11.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
26 fotografií

Kulinářský festival Gastrofest opět přilákal na českobudějovické výstaviště mnoho lidí.Foto: Deník/Andrea Zahradníková

Letošním tématem soutěže byl kapr v moderním pojetí. Adéla Bigasová svůj filet z ryby doplnila gratinovanými brambory s hlívou ústřičnou, karotkovým pyré a citronovou omáčkou. „Základ jsem vymyslela sama. Potom jsem to probrala s kuchařem, se kterým se učím vařit, a něco jsme ještě poupravili," popisuje.

Myslí si, že zajímavá je především kombinace kapra s karotkou. Přesto nečekala, že jí recept vynese vítězství. Na soutěži musela připravit čtyři porce za 45 minut. Malou potíž měla jen s pyré, které bylo trochu řidší, než chtěla.

Samotný kapr pro ni problém nepředstavoval. „Máme ho na jídelním lístku v restauraci, kam chodím na brigádu, takže jsem zvyklá ho připravovat. Také ho ráda jím, ale úplně nejradši mám lososa, to je super ryba," dodává.

Kuchařský talent zdědila Adéla Bigasová zřejmě po mamince, která ráda vaří. Chvíli však trvalo, než se projevil. „Na školu jsem nastoupila na obor, kde se zároveň učím na číšnici. Šla jsem tam s tím, že mě více baví právě práce číšnice, ale když jsem přišla do kuchyně, najednou se mi zpátky na plac nechtělo," vypráví.

Na vaření je podle jejích slov nejlepší jeho pestrost, barevnost, to, že si kuchař může 
s jídlem vyhrát a pak na talíři vidí výsledek. „Určitě bych se chtěla vařením živit. Ráda bych se někam podívala a učila se od nejlepších," doplňuje. Mezi své vzory řadí například Martina Svatka, který také působí v Táboře.

Sama pro sebe Adéla Bigasová příliš často nevaří. Říká, že lepší je připravovat jídlo ostatním. Vždy si ale ráda pochutná na mase. V oblibě má českou a italskou kuchyni.

Seniorskou kategorii soutěže Český kapr 2014 ovládl Jan Beneš, jenž nyní pracuje 
v restauraci na Šumavě. Porotci přitom hodnotí nejen chuť pokrmu, ale také nápaditost, čistotu či třeba to, zda kuchař neplýtvá surovinami.

Kromě ryb nabídl Gastrofest návštěvníkům celou řadu dalších pochutin. Například členové Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Eichner a Michal Makusi tu servírovali svou specialitu – pohankový tatarák. „Vymyslel jsem ho před osmi lety, protože se chceme vracet k luštěninám 
a obilninám. Většina lidí zná pohanku jako obilninu bez chuti. Ona sama o sobě opravdu není moc dobrá, a proto jsem se jí snažil co nejlépe dochutit. Samozřejmě jsem musel najít správné suroviny, které k ní budou pasovat," říká Jiří Eichner. Podobně připravuje také jáhlové pěny.

Jiří Eichner se začal učit kuchařem v roce 1957. „Tehdy moc možností nebylo. Já chtěl být cukrářem, ale to ještě nebylo v módě, aby na takový obor nastoupil kluk. Nakonec mě náhodou vzali na kuchaře a mě se to náhodou tak strašně zalíbilo, že je to můj celoživotní koníček a povolání," vysvětluje muž, který vařil mimo jiné v restauraci v Krkonoších či Beskydech a dlouhá léta v Praze.

Členy Staré gardy práce 
v kuchyni pořád baví. Michal Makusi říká, že je těší zájem strávníků a alespoň mají pocit, že ještě nepatří do starého železa. Připouští však, že se gastronomie během let velmi změnila. „Největší rozdíl spatřuji v tom, že dneska to není servírování na talíř, ale modeláž. Mnohdy je nejdůležitější to, jak se jídlo nakrášlí, ne chuť," komentuje.

Stará garda se snaží vracet do jídelníčků tradiční potraviny. Michal Makusi si nejvíce pochutná na luštěniních 
a na klasické české kuchyni. „Mám rád vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou, španělské ptáčky. Zdá se mi ale, že i tahle jídla mizí ze spousty jídelníčků," dodává kuchař.

Autor: Andrea Zahradníková

18.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Žižkovský vysílač v Praze
18

Nové televizní vysílání startuje od března

Sedmiramenný svícen, symbol židovství
DOTYK.CZ
7

Izraelci spočítali židy v okolí Trumpa. Na výročí šoa

AKTUALIZOVÁNO

Česko zasáhl silný vítr. Kácel stromy, ochromil dopravu, shazoval střechy

Předpověď meteorologů se vyplnila. Velmi silný vítr narušil železniční dopravu po celé České republice. Nejvíce pak v jižních Čechách. V Praze ničil také billboardy a shazoval plechy ze střech. Vítr by měl během dneška postupně slábnout. Výstraha platí v hlavním městě i ve většině krajů do dnešních 10:00.

Soud poslal muže, který chtěl k islamistům, na tři roky do vězení

Jan Silovský ze Spáleného Poříčí, který se chtěl přidat k teroristické organizaci Islámský stát, byl odsouzen za trestný čin podpora a propagace terorismu ve stadiu pokusu a soud mu vyměřil trest tři roky a tři měsíce v mírnějším typu věznice s dohledem.  

AKTUALIZOVÁNO

ČEZ vyhlásil kvůli vichřici v osmnácti okresech kalamitní stav

Tisíce domácností v celém Česku jsou bez proudu kvůli poruchám, které způsobil silný vítr. Společnost ČEZ vyhlásila v 18 okresech Česka kalamitní stav. Platí do odvolání. Problémů navíc stále přibývá. Energetici se snaží poruchy odstranit, vítr jim ale práci komplikuje. Uvedl to mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž a mluvčí E.ON Vladimír Vácha. Hasiči měli kvůli větru za čtvrtek a za prvních osm hodin dneška téměř 800 výjezdů, denní průměr je přitom zhruba 150.

Rodičům vadí povinná předškolní docházka

V názorech na novou povinnost nechat zapsat budoucí prvňáčky do mateřských škol se rodiče předškoláků a učitelé neshodnou. Stejně jako u další možnosti učit dítě doma, ale počítat s tím, že bude muset absolvovat přezkoušení, zda je stejně připravené jako jeho vrstevníci navštěvující školky. Povinná předškolní docházka začíná platit od září letošního roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies