Profesionální hvězdárna, nejvýše položená v Čechách, byla postavena pod vrcholem v roce 1957. 

Sluneční hodiny tam nechala postavit Holubovská obec roku 1974 podle návrhu a konstrukce architekta Petra Peška z Českého Krumlova, vyrobil je pražský kovář Jan Smrž. Kamenný válcový sloupek s pozoruhodným technickým a zároveň výtvarným dílem, slunečními hodinami, patří mezi nejjednodušší  astronomické přístroje.

Ve svém principu  jsou sluneční hodiny používány už několik tisíciletí, když nejjednodušším přístrojem byl gnómon, sloup sloužící též i jako sluneční hodiny. Pomocí něho bylo možno určovat polohu nebeských těles na obloze.

Čas takto měřený na Kleti se vztahuje k místu, které se nachází na poledníku 14°17´ východní délky. Tento místní čas je odlišný od prakticky používaného času pásmového, u nás středoevropského. Středoevropský čas je čas poledníku 15° východně od Greenwiche. Od středoevropského času se místní kleťský čas opožďuje o 2 min. 52 s, což je vzhledem k možnostem tohoto přístroje zanedbatelné.

Spíše než k určování času, má tento přístroj účel demonstrační, zobrazuje průmět pohybu Slunce po nebeské dráze během dne i jeho proměny během roku.

Zdroj: Hvězdárna a planetárium České Budějovice