Krásné počasí babího léta přilákalo v sobotu do lesů České Kanady i příznivce historie. Jejich cílem byl hrad Landštejn, který se jako jediný památkový objekt ve správě národního památkového ústavu na jihu Čech připojil k Mezinárodnímu dni archeologie.

„Na památky jezdíme často a Landštejn je naše srdcovka. Letos jsme tady sice poprvé, ale loni jsme tady byli snad šestkrát," říká s úsměvem Milan Nahodil, který sem s celou rodinou přijel z Třebíče právě kvůli programu spojenému s dny archeologie. „Dny architektury před čtrnácti dny jsme nějak nestihli, tak jsme rádi, že to vyšlo nyní. Pokaždé tady narazíme na něco nového," dodal. Jeho dcera Bára jezdí na hrady a zámky ráda. „Tady se těším právě na tu archeologii. Minulý rok jsme i něco našla v těch bedýnkách," pochlubila se.

Právě archeologické bedýnky byly jednou z atrakcí především pro děti, které tak v hlíně mohly zkusit nalézt nějakou zajímavost.

O tom, že se na hradě dá stále něco objevovat, hovořila při komentované prohlídce kastelánka Eliška Niederová. Nedávno například objevili kusy kamenného sloupu, o jehož původním umístění zatím nemají historikové zcela jasno. „A právě v rámci dnů archeologie tady teď hledáme pomocí hledaček kovů. Podařilo se najít několik mincí, ale také měděný náprstek. To je krásné, i když jde spíš už jen o nahodilé nálezy," vypověděla kastelánka.

Landštejn se letos těšil velkému zájmu návštěvníků, které lákaly právě i komentované tématické prohlídky. Běžně je totiž hrad přístupný bez průvodce. „Určitě v tom budeme pokračovat. Budou dny památek, evropského historického dědictví, architektury i archeologie," slibuje Eliška Niederová a dodává, že celý příští rok se na Landštejně ponese v duchu 15. století a Krajířů z Krajku. „Bude to zase zajímavé," láká. Na Landštejně se také chystají konzervovat sgrafitovou výzdobu, restaurovat kapli a hrad čeká i sanace zdiva.

Veřejnosti bude hrad otevřen do konce měsíce. 28. října mají všichni do 18 let vstup zdarma, 30. října se pak můžete vypravit Za bubáky na hrad a 5. listopadu můžete pomoci s úklidem kolem hradu.

Petra Lejtnarová