Kuchařky už díky projektu Jak se vaří zdraví absolvovaly tři prezentace, jak vařit ze zdravých surovin a včera si své nově nabyté znalosti otestovaly v praxi v soutěži o nejlepší velikonoční pokrm, kde zvítězila 3. základní škola."Připravovaly jsme se, co to šlo," říká tamní kuchařka Milada Trávníčková.

„Chtěla bych, abychom v tomto projektu pokračovali i nadále a podařilo se nám díky tomu zpestřit školní stravování. Chceme, aby se vařilo z méně známých, ale zdravých surovin, aby se používalo více luštěnin, ovoce a zeleniny," vyjmenovala vedoucí jindřichohradeckého odboru školství Jitka Čechová.

Včerejší soutěž měla podle ní také poukázat na to, že do škol patří nejen učitelé, ale i kuchařky a další personál. „Není to jen o učení. Děti by ve škole měly pochytit i něco o zdravém životním stylu a stravování a to by bez kuchařek nešlo," upozornila. Projekt by měl dál pokračovat také ve spolupráci s výrobci zdravých potravin a sportovními organizacemi.

Velké nasazení při soutěžním klání kuchařek z šesti školních jídelen v Jindřichově Hradci předvedly i Lenka Přibylová a Helena Kočová z hostitelské 2. základní školy. Jejich soutěžní králík v hořčično smetanové omáčce by se mohl stát součástí běžného jídelníčku žáků. „Chtěli bychom ho zařadit jako novinku. Ale u dnešních dětí je těžké říct, co jim zachutná," říká Lenka Přibylová.

Petra Lejtnarová