VYBERTE SI REGION

Lidé na Jindřichohradecku se vrací k ovocným pálenkám

Jindřichohradecko -  Nedůvěra v prodávaný alkohol a částečná prohibice vyhnala lidi na Jindřichohradecku do sadů , zahrad i alejí okolo cest.

25.9.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Zájem o pěstitelské pálení v posledních týdnech prudce vzrostl a ovoce si nakládají i lidé, kteří to nikdy v minulosti nedělali.

„Už mám připravený dvousetlitrový sud hruškového kvasu. Nakládali jsme je asi před dvěma týdny, takže předpokládám, že koncem října bych jej mohl odvézt do pálenice. Znám sice i blázny, kteří si pálí sami doma v různých aparátech vlastní výroby, ale zase takový sebevrah nejsem. Jsou věci, které radši přenechám odborníkům," říká Martin Hruz z Jindřichova Hradce. Důvody, proč si nechat vyrobit vlastní alkohol, jsou podle něj jednoduché.

„Jednoznačně je to kvůli událostem z poslední doby. Prohibice ještě potrvá bůhví jak dlouho a navíc už ke kupované kořalce nemám takovou důvěru. Svoji roli hraje i to, že jsem se rozhodl nepodporovat naši vládu nekřesťanskou spotřební daní. Navíc se kupovaná pálenka nemůže té domácí ani náhodou rovnat," míní Martin Hruz.

V pěstitelské pálenici si může každý nechat vyrobit třicet litrů čistého lihu, což odpovídá asi šedesáti litrům padesátiprocentního destilátu. To přinese i značný ekonomický efekt. Za výrobu jednoho litru kvalitního alkoholu zde zákazník zaplatí od 120 do 150 korun. To je až čtyřikrát méně, než nakolik by vyšla čistá ovocná pálenka v obchodní síti. Hotový kvas i surové ovoce tak lidé vozí do palíren ve velkém.

„Podle mého hrubého odhadu tvoří letos třicet procent našich klientů noví zákazníci. Všichni se bojí otrávené kořalky, a tak sbírají ovoce. Na pěstitelské pálení se totiž prohibice nevztahuje," tvrdí jednatel pálenice v Zahrádkách u Strmilova Vladislav Adamec.

Nejoblíbenějšími plody jsou prý tradičně švestky. „Těch je letos asi nejvíc, proti loňsku jich je totiž daleko lepší úroda. Teď vše kvasí a asi v polovině října začneme pálit. Díky teplému počasí je to o dva týdny dříve než v jiných letech," vysvětluje Vladislav Adamec.

V říjnu zahájí svůj provoz i pálenice ve Starém Hobzí, tam se však bude letos destilovat o něco méně než jinde.

„My žádný extrémní nárůst nemáme z jednoho prostého důvodu. Tady u nás a v okolí se moc neurodilo, protože hodně ovoce na jaře pomrzlo. Chybí tedy materiál, z kterého bychom mohli pálit. I tak budeme ale začínat nejspíš už od prvního října," žehrá na špatnou úrodu majitel tamní pěstitelské pálenice František Seidl.

Autor: Milan Soldán

25.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zvěř kromě hladu trápí i psi. Myslivci se snaží pomoct i zakládáním políček

Likvidační a dezinfekční práce v ohnisku nákazy ptačí chřipkou.
17

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Eiffelovu věž čeká „plastika". Za osm miliard

Nepřehlédnutelný symbol Paříže čeká dlouhá a nákladná rekonstrukce. Trvat by měla až do roku 2025 a stát 300 milionů eur, v přepočtu tedy přes osm miliard korun.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies