"Bylo to boží dopuštění. Takové krupobití jsem ještě nezažila,"  okomentovala bouřku ve Veselí nad Lužnicí Libuše Stryhalová, která má na zahradě boží dopuštění.  Mračna se nad Veselím začala stahovat kolem pondělní čtvrté odpoledne. To si ještě myslela, že bude jen pršet. "Vypnula jsem počítač a šla uklidit pár květináčů venku. Pak přišla ledová smršť. Silný vichr hnal kroupy od západu proti oknům. Ještě že máme dole předokenní žaluzie. Stála jsem v patře domu a poslouchala ohlušující krupobití, bylo to jako když okolo jede vlak. Jen jsem se modlila, ať střešní okna vydrží," přibližuje živel.

Kroupy v Soběslavi.Když se uklidnil, jako by stála na jiné zahradě. Ráno kvetoucí rododendrony byly k nepoznání. Dokonalá spoušť s nádechem Vánoc. "Vzduch byl prosycen vůní vody a Vánoc, to jak je rozsekané jehličí. Pak se hned zvedla mlha a všude ležela souvislá vrstva krup. Pod úžlabími střechy půlmetrové hromady. Všechna úroda je zničenà. Nová višeň, čermá jeřabina, obří borůvky…, všechno utlučeně, zbyly holé větve bez listů," končí Libuše Stryhalová popis díla zkázy.

Podobně zasypaná kousky ledu byla i Soběslav (snímek vlevo), zatímco v Táboře jen silně zapršelo. Nejvíc hasiči ale museli zasahovat na Strakonicku a Českobudějovicku. Lidé si je volali hlavně pro odčerpání vody ze sklepů, nebo čistili ucpané propustky.    

Nejvíc na Táborsku utrpěly zahrádky, kde padající kroupy polámaly mladé stromky a zničily rašící úrodu a květiny. "Postihlo to asi opravdu jenom zahrádkáře. O žádných větších škodách na majetku města ani osob nic nevím. Pokud by k něčemu vážnějšímu došlo, určitě bych to už věděl," uvedl starosta veselí nad Lužnicí Ladislav Sýkora.

Zahrádkáři oplakávají své zahrádky také v Soběslavi a blízkém okolí. Při včerejším krátkém, ale intenzivním krupobití přišli prakticky o veškerou úrodu. "Myslím, že jejich škody budou značné, pro tuto sezónu mají asi sklizeno, respektive zničeno. Na majetku města kroupy žádné větší škody nenapáchaly," doplnil starosta Soběslavi Jindřich Bláha.

Žádné škody na majetku města ani občanů nezaznamenal ani Chýnov a Planá nad Lužnicí.  "Déšť ani kroupy u nás nebyly tak intentivní, takže k žádným škodám nedošlo," uvedli shodně starostové obou měst Pavel Eybert a Jiří Šimánek.

Mnohem větší smršť se Táborskem prohnala v roce 2013.  Zavzpomínejte zde: