Stavba již ale pokročila, a tak při jízdě od Lišova není nutné využívat provizorní objízdnou komunikaci, která vedla do svahu podél výpadovky, což si řidiči chválí. „Je to lepší než to objíždět," ocenil změnu a jednodušší cestování Antonín Silný z Lišova. Pro řidiče to bude výhodné hlavně v noci, kdy je horší viditelnost.

Stroje už pracují i na tom, aby se přímé dopravě vrátila celá lišovská silnice. „Doprava by měla být na silnici I/34 svedena v průběhu měsíce listopadu," říká Iveta Štočková, tisková mluvčí provádějící firmy Eurovia. Pak by se provozu měly vrátit všechny čtyři pruhy. Rychlost zde ale bude podle Ivety Štočkové stále omezena kvůli pokračující stavbě třech dálničních mostních objektů, které křižují lišovskou silnici.

Po novém úseku dálnice D3 mezi Borkem a Úsilným by se měli řidiči poprvé projet před koncem příštího roku. I po tomto termínu sice budou na dálnici pokračovat dokončovací práce, ale už by neměly mít vliv na silniční provoz.

Až dělníci stavbu dálnice dokončí, zrychlí se i provoz na současné čtyřproudé komunikaci z Českých Budějovic k Lišovu. Zmíněný úsek silnice první třídy vybralo Ministerstvo dopravy na seznam komunikací, kde lze zvýšit nejvyšší dovolenou rychlost na 110 kilometrů v hodině. Správce komunikace o to požádá, až nebudou provoz brzdit dopravní omezení související se stavbou. 

Pojedeme 110O zvýšení nejvyšší rychlosti z 90 na 110 kilometrů na silnici z Budějovic do Lišova požádá správce komunikace příští rok.

Až zmizí dělníci, pojedeme 110

Jedete-li po čtyřproudé silnici mezi krajským městem a nedalekým Lišovem devadesátkou, můžete auta, která vás po trase předjedou, počítat na desítky.

Rychlejší jízdu ve zmíněném úseku si řidiči budou moci už brzy užívat, aniž by jim hrozila pokuta.

Zmíněný úsek silnice první třídy vybralo Ministerstvo dopravy na seznam komunikací, kde mohou kraje zvýšit nejvyšší dovolenou rychlost na 110 kilometrů v hodině. Možnost, kterou má od ledna letošního roku, však krajský úřad zatím nevyužil, a tak mohou motoristé do Lišova beztrestně frčet nejvýše devadesátkou. Podle dřívějšího vyjádření Hany Brožkové z kanceláře jihočeského hejtmana kraj nemůže vydat žádné rozhodnutí o úpravě rychlosti na zmíněném úseku, dokud o tento krok nikdo nezažádá.

Žadatelem by v tomto případě měl být správce silnice, tedy Ředitelství silnic a dálnic.

Podle Vladimíry Hruškové, ředitelky českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), se řidiči dočkají příští rok. „Zvyšovat rychlost v současné době, kdy kolem části úseku silnice vede objížďka spojená s výstavbou dálnice D3, by bylo zbytečné," řekla před časem.