„Už v minulosti jsme
u tohoto jezu dvakrát instalovali záchranný kruh, bohužel jej pokaždé v krátké době někdo odcizil. Snad je toto poslední pokus a zařízení, které má sloužit bezpečnosti lidí, tu zůstane," doufá vedoucí českobudějovického provozního střediska Povodí Vltavy Martin Kaiser s tím, že by kromě občasných kontrol správců vodního toku uvítal, aby si stavu záchranných a varovných prvků všímali v rámci obchůzek i městští strážníci.

„Určitě je dobře, že sem ty cedule dali," myslí si Jana Vosátková, která kolem Maláku chodí každý den. „Bohužel jsme v Čechách, takže je jen otázka času, než je někdo odnese do sběru. Dokážou-li zachránit jediný lidský život, bude to lepší než dosud," doplňuje Budějčanda. 

Důležité rady
Neskákej nikdy do jezu pro tonoucího, sám se utopíš a nikoho nezachráníš. Zavo᠆lej pro pomoc na linku 150 nebo 112. Tonoucímu hoď plovoucí předmět na laně, když se ho chytí, přitahuj lano šikmo dolů od jezu. Pokud dotyčný po vytažení na břeh nedýchá, oživuj jej do příjezdu záchranářů.

Vývar pod jezem bývá zrádný

V boj 
o život, mnohdy i neúspěšný, se může změnit koupání prakticky pod jakýmkoli jezem. Proč by si takovou kratochvíli měli lidé rozmyslet, vysvětluje nově výstražná tabule u Malého jezu v Českých Budějovicích.

„Zpětný proud ve vznikajícím vodním válci táhne lodě, plavce i předměty směrem k jezu, kde je padající voda zatlačuje opakovaně pod hladinu. Má takovou sílu, že není možné bez cizí pomoci uniknout. Ve zpěněné vodě nelze plavat ani se nadechnout," varují cedule.

Vedoucí českobudějovického provozního střediska Povodí Vltavy Martin Kaiser proto plavcům radí ani u Maláku, ani u jiných jezů do takové vody nevstupovat. „V takzvaném jezovém vývaru voda ztrácí kinetickou energii, aby nepůsobila škody na toku. Vodní válec se tu ale chová odlišně při různých průtocích, je zrádný, jednou může být neškodný, podruhé na tom samém místě životu nebezpečný," upozorňuje.

Lidé ale podle něj musí zvážit riziko i v případě, že se chtějí vykoupat nad jezem. „Ani zde při vyšších průtocích, kdy plavec nemá jistotu, že ho voda nemůže stáhnout dolů, není bezpečno," doplňuje.

Právě nerozvážný skok do vody se stal začátkem června osudným hned dvěma plavcům. Když první uvízl ve zmíněném vývaru, rozhodl se pro něj nezištně skočit osmadvacetiletý muž, oba ale svůj boj s živlem zanedlouho prohráli. O jeho síle svědčí i fakt, že po těle prvního jmenovaného záchranáři, potápěči a speciálně vycvičení psi pátrali několik dní.

Proč je Malák nebezpečný?Zdroj: Deník