VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistr kuchař si vychovává vlastní konkurenci v oboru

Tábor - Martin Svatek při kurzech na střední škole vyčítá studentům, že nemají kvalitní nože. Jak to, že nemáte nůž? To byla nejčastější věta šéfkuchaře a člena české reprezentace kuchařů Martina Svatka. V kuchyni střední školy obchodu, služeb a řemesel vedl kulinářský kurz.

29.3.2012
SDÍLEJ:

Martin Svatek (vpravo) předával své umění budoucím kuchařům.Foto: David Peltán

Patnáct studentů maturitních ročníků a učňů ve třetím ročníku oboru kuchař si zkusilo uvařit vepřovou panenku se špenátovou palačinkou, telecí hřbet s fazolovým krémem, pstruha s olivovou kaší a karotkou nebo kachnu s fenyklovým rizotem.
„Už jsem takové kurzy dělal. Je to pro mě přínos a snad i pro ty studenty. Mám rád kuchařinu a je dobré, když se dělá pěkně. Sám jsem se od někoho učil, takže jsem rád, že mohu zkušenosti předat dal. Jen mě překvapuje, že studenti jsou nepřipravení. Všichni mají nejnovější telefony, ale nemají pořádné nože,“ posteskl si Martin Svatek.

Jedním dechem dodává, že jsou však jinak šikovní, snaží se a uplatnění v budoucnu jistě najdou. „Jsem na ně možná trochu hrr, ale já to zas zklidním. Mě taky nadřízený občas sjede,“ usmívá se mistr kuchař.

Jednou z těch, kterým nástroj v ruce chyběl, byla Štěpánka Řezáčová. Důvod však měla jiný než většina. „Nechala jsem je bohužel v restauraci na Střelnici, kam chodím pomáhat. Kurz snad pro mě bude mít nějaký přínos, ale myslím, že jsem dost vyškolená od kuchaře Střelnice Míry Mužíka, který vaří skvěle. Díky němu mě kuchařina fakt baví,“ prozradila studentka třetího ročníku. Po škole si chce ještě udělat cukrářské řemeslo a pochlubila se, že už má dokonce nabídky na práci.

Kurz byl v plánu už dva roky a ve středu k němu konečně došlo. „S nápadem přišla paní Kučerová. Já sama jsem se kurzů pana Svatka již několikrát zúčastnila. Je výborný školitel, ochotný předávat zkušenosti dál a vždy perfektně připravený. Navíc je členem reprezentace a zná moderní trendy. Školí dnes zdarma,“ doplnila učitelka odborných předmětů Hana Borůvková.

David Peltán

Autor: Alena Šatrová

29.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies