VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mladý vědec z Českých Budějovic pomáhá chránit včelstva před morem

České Budějovice - Daniel Štipl z Českých Budějovic nedávno uspěl v celostátním kole středoškolské odborné činnosti, kde byl druhý s prací 
na téma včelího moru. „Jakmile choroba propukne do klinického stadia, musí se vše spálit, úly, včely, vybavení. S morem lze bojovat pouze v prvopočátku," říká

24.6.2014
SDÍLEJ:

Daniel Štipl.Foto: Deník/Edwin Otta

Ve středoškolské odborné činnosti (SOČ) jste byl druhý v celostátním kole. Věřil jste si
na takové umístění?
Mým cílem bylo postoupit do celostátního kola a umístit se v něm do 10. místa. Na lepší než 10. místo jsem si věřil 
až když jsem viděl obhajobu ostatních prací v celostátním kole.

Ocitoval byste název své práce a přiblížil ji čtenářům?
Dva roky výzkumu jsem postupně sepsal do dvou prací. První popisuje výzkum, když byl teprve v plenkách
a SOČka se umístila na druhém místě v krajském kole. Letošní práci, která na tu první navazuje, jsem nazval Monitorování infekčního tlaku moru včelího plodu kartovou metodou. V práci popisuji nové zařízení, kterým lze odhalit mor včelího plodu v předklinickém stadiu, kdy ještě lze 
s morem bojovat. Díky zařízení se lze vyhnout pálení nemocných včelstev. Ze včelstev jsou odebrány vzorky voskové měli, které si včelař sám jednoduchou metodou pomocí nového zařízení analyzuje na přítomnost bakterie, jež parazituje na plodu včely medonosné a tím způsobuje mor. Vosková měl je jakýsi komunální odpad včel, který padá na dno úlu

Co to znamená předklinické stadium nemoci?
Předklinické stadium  nastává ve chvíli, kdy je v úlu  přítomen patogen, plod je nakažen v menší míře ale v úlu ještě nejsou znatelné klinické příznaky moru. To jest mezerovitý plod, zápach v úlu a podobně. Jednoduše řečeno chod včelstva prozatím není přímo ohrožen. Ale je jen otázka času, kdy choroba propukne, pokud proti ní včelař nezakročí.

V čem je choroba pro včely nebezpečná a jak s ní včelaři bojují?
Jakmile choroba propukne do klinického stadia, musí se vše spálit, úly, včely, vybavení. S morem lze bojovat pouze v prvopočátku choroby. Pokud je mor včas odhalen. Poté se včelařům doporučuje zapracovat na všeobecné síle včelstva, výměnou matky, desinfekcí a výměnou pomůcek včelaře, na zimu nedokrmovat cukrem namísto medu
 a tak dále.

Navazoval jste na něco dřívějšího, nebo jde o původní výzkum?
Výzkum je zcela původní. Autorem nápadu je můj konzultant a školitel v SOČ, Ing. Václav Krištůfek CSc. Pod jeho vedením jsem se k výzkumu, který celkem zpracovává čtyřčlenný tým, přidal hned na začátku.  Pracujeme
 v rámci projektu Věda pro veřejnost / cesta k udržitelnému rozvoji (VĚDRO) a projektu Transfer znalostí 
a technologií ve vybraných regionech založených na Evropském vzdělávacím modelu „Technology Transfer Manager".

Počítal jste, kolik jste dostal žihadel? Nebo ani jedno? Jak 
v praxi výzkum vypadal?
Pravda je taková, že jsem pracoval především v laboratořích, a to s původcem choroby. Samozřejmě jsem musel pracovat i se včelami, ale
k těm jsem chodil pouze v zimě, nebo brzo ráno, kdy jsou ještě v úlu a nevyletují. Sám včelař nejsem.

Jedná se o významnou věc 
i z mezinárodního hlediska 
a bude výzkum pokračovat?
To se můžeme nechat překvapit, ale osobně si myslím, že ano. Nové zařízení pro detekci moru včelího plodu 
v předklinickém stadiu nemá obdoby. Výzkum bude trvat dle mého odhadu ještě jeden až dva roky.

Právě jste absolvoval gymnázium, jak těžké bylo dělat SOČ 
a ještě se připravovat na maturitu či přijímací zkoušky na vysokou?
Nebylo to lehké. Míval jsem ve škole vysokou absenci, ale vedení gymnázia mi vycházelo vstříc. Práce i škola mě baví, proto šlo všechno snadněji. Přestože jsem se na přijímačky neučil, vystačil jsem si se znalostmi, které jsem získal na gymnáziu a bez problémů mě na Karlovu univerzitu přijali.

Kromě biologie, co je váš oblíbený předmět?
Každá nová informace, která člověka obohacuje, je cenná. Až na španělštinu, která mi od prváku nesedla, není předmět, který by mě nebavil.  Hodně také záleží na učiteli, jak svůj předmět podává – 
a těch nejlepších je plná Jírovcovka.

Už máte další badatelský cíl?
Rád bych prozkoumal účinnost různých zubních past a ústních vod. Již také vím jak na to, ale kdy – to je 
ve hvězdách! Možná jako bakalářskou práci…

Autor: Edwin Otta

24.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
2 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies