VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mléko natočí do lahve v prodejně, zájem opět začíná stoupat

Jindřichohradecko - Zájem o prodej čerstvého nepasterovaného mléka znovu začíná stoupat. Po boomu mléčných automatů kolem roku 2010, které se začaly propadat po informacích hygieniků o možných zdravotních problémech, si čerstvé mléko opět oblibu získává.

1.9.2013 1
SDÍLEJ:

Slavnostní otevření minimlékárny v Mláce.Foto: Deník/Lenka Novotná

Svědčí o tom nové automaty na mléko, ale také třeba nedávno otevřená minimlékárna v Mláce. Již několik měsíců je možné si dojít s lahví pro mléko do prodejny v Hospřízi, nebo do bistra v Kunžaku. A právě tam má zemědělské družstvo rovněž záměr vybudovat malou mlékárnu. Proto se předseda kunžackého družstva Zdeněk Zámečník  při prohlídce provozu v Mláce u příležitosti jeho slavnostního otevření zajímal o řadu detailů.

„Na náměstí máme bufet, kde od dubna mléko prodáváme a spotřeba je kolem 1500 litrů za měsíc. Automat má docela drahý provoz, každý večer se musí neprodané mléko odvážet. Tento způsob je jednodušší, mléko stáčíme z kanystru a v případě potřeby můžeme operativně dovážet rovnou z chladicího tanku z kravína stále čerstvé," říká Zdeněk Zámečník a dodává, že zájem je velký a třeba v pátek prodávají 50 až 70 litrů.

„Proto o vlastní minimlékárně uvažujeme, i když by byla asi menší, než ta v Mláce. Chtěli bychom vyrábět sýry, aby byly jiné, než jsou na trhu. Neuvažujeme o dodávání do supermarketů, ale měly by mít charakter regionální potraviny," říká Zdeněk Zámečník.

Pro zákazníky je zajímavá i cena 13 korun za litr plnotučného nijak neupravovaného mléka. „Když mám možnost, tak si takové mléko koupím, chodím i v Hradci k automatu, kde je ale o dvě koruny dražší," říká Petra Daušová a dodává, že je vůbec milovnicí domácích sýrů a jogurtů, které jdou z čerstvého mléka dobře vyrábět.

Kunžacké družstvo má v plánu nabídku mléčných produktů ještě doplnit i o prodej vlastního masa. „Porážka by se odehrála na jatkách, kde by maso i nahrubo naporcovali. Každý zákazník by věděl, že maso pochází ze zvířat, které se pohybují na pozemcích okolo Kunžaku," doplnil předseda družstva.

Autor: Lenka Novotná

1.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ
78 13

Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

AKTUALIZUJEME

V Bruselu se o postupu EU při brexitu hlasovalo jen minutu. Všichni byli pro

V hlavním městě Belgie a EU se dnes sešlo k jednání 27 členských států Evropské unie. Důvodem byla dohoda o taktice, jak bude dvouleté období odchodu Velké Británie z unie vypadat. Hlasování, které proběhlo krátce po obědě, trvalo jen jednu minutu. Plán k brexitu byl schválen jednomyslně. 

Počátek května bude chladný. Od poloviny měsíce začnou teploty stoupat

Počátek května bude ve znamení deště. Ve zbytku měsíce se bude postupně oteplovat a srážky by se měly dostat do průměru. Vyplývá to ze čtyřtýdenního výhledu počasí, který dnes na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

Mrazy jsou na ústupu. Škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Čápata v Dubném nezvládla mrazivé počasí, všechna čtyři zahynula

Prokřehlá čápata nevydržela chlad a mokro a v pátek večer postupně uhynula. Protože lidé dubenskou čapí rodinu díky webkameře sledují, všimli si uhynutí prvních dvou a zorganizovali záchranou akci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies