Po více než roce se budou moci úředníci vrátit zpět do svých kanceláří v budově radnice v Kardašově Řečici. Ta se za tu dobu uvnitř změnila k nepoznání. Zvenku na první pohled zaujme prosklený střešní výklenek s hodinami i samotný vchod.

„Líbí se mi to moc, musím si všechno vyfotit. Je to lepší, že to nechali stát a jen se opravovalo. Je to opravdu pěkné," vychvalovala novou podobu radnice Dagmar Nedomová, jež byla jednou ze stovek návštěvníků, kteří využili možnosti a přišli si nově zrekonstruovanou budovu na náměstí prohlédnout při slavnostním dnu otevřených dveří.

Dagmar Nedomová narážela na fakt, že před samotným projektem na rekonstrukci byla ve hře také varianta, že se celá budova zbourá a postaví se zcela nový úřad. Jak uvedl starosta Petr Nekut, zastupitelé nebyli zcela jednotní, proto přistoupili k anketě mezi místními občany. „Z toho celkem jednoznačně vyznělo, že bychom měli jít cestou rekonstrukce. Vyhlásili jsme architektonickou soutěž, což není úplně nejjednodušší ani nejlacinější záležitost, ale z dnešního pohledu musím říct, že se to vyplatilo," vyzdvihl starosta. Ze soutěže vzešlo bezmála třicet návrhů.

Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly téměř na třicet milionů korun, další přibližně čtyři miliony stálo vybavení. Přesto, že se jedná o poměrně velkou částku, místní v tom problém nevidí. „Buduje se tady docela dost, dělaly se teď také chodníky, kanalizace, takže myslím, že je to v pořádku," míní například Václav Rejhons, který je také toho názoru, že se oprava radnice skutečně povedla. „Je to pěkné, rozhodně lepší, než kdyby postavili novou," zopakoval názor i většiny ostatních Řečičáků.

V opravené radnici kromě úřadu najde místo také městská knihovna a sál, který bude využíván i jako obřadní místnost.

Celá budova radnice je navíc bezbariérová, a to díky novému výtahu. V podkroví kromě sálu najdete i unikátní hodiny, které pohání stroj starý bezmála dvě staletí.

„Myslím, že architekti přistoupili k projektu citlivě, zachovali to, co je na budově nejcennější a vyměnili jsme to, co by nám překáželo," zmínil starosta Petr Nekut. Velkou radost má ze zachování historických kleneb v přízemí. „Ty tomu dávají genius loci, který není všude. Kolikrát je snaha to staré zlikvidovat. A já si zase myslím, že v tom je ta historie, dědictví našich předků a je chyba vše bořit a ničit. Toho nového je plno. A upřímně, když někam přijedeme, všimneme si toho nového? Ani moc ne. Hledáme spíš historii," přemítal. Přitom samotná budova řečické radnice vznikala v letech 1822 až 1826 a v minulosti zde byly i učebny školy, pošta, knihovna či byty.

Zvláštní projekt se týkal samotného vybavení radnice. „Zapojili jsme do toho i zaměstnance, aby si každý řekl, co je pro něj potřeba a co naopak nechce, co je zbytečné," vysvětlil starosta.

To si pochvalovala i účetní Alena Šašková. „Mohli jsme si říct, jaké stoly, co kam půjde. Spolupráce s projekcí byla skvělá. Teď už nám sem chybí jen nastěhovat počítače, šanony a myslím, že tak v průběhu čtrnácti dnů nebo tří týdnů už začneme v novém. Jsme připravení," těší se.

Do zrekonstruované radnice zavítala i Marta Cihelková, která v Řečici žije teprve sedm let, ale s chodem města je velmi spokojená. I přestavba úřadu se jí velmi líbí. „Jsem ráda, že nestavěli novou budovu, to by bylo jako pěst na oko. Líbí se mi podkroví, že nechali přiznané trámy," poznamenala seniorka a dodala, že město hospodaří podle ní dobře. „Že by peníze za radnici mohly někde chybět, to si nemyslím," míní.

Nyní ještě čeká úředníky stěhování, zapojení sítí a přibližně do tří týdnů už zase mohou Řečičáci vyřizovat úřední věci na původním místě přímo na náměstí.

Petra Lejtnarová