V několika místech regionu pokračuje podpora školních obědů pro sociálně slabé rodiny.

Patří k nim i město Dačice, kde radní vydali souhlas s přijetím finančního daru pro Školní jídelnu Dačice v celkové výši 22 446 korun na úhradu stravného pro tři žáky Základní školy Komenského a tři žáky Základní školy B. Němcové od společnosti Women for women z Prahy.

Podle starosty Dačic Karla Macků se jedná o charitativní projekt Obědy pro děti, jehož prostřednictvím lze uhradit stravné pro žáky základní školy, kteří splňují požadovaná kritéria. „Projekt je zacílen na rodiny, které mají zodpovědný přístup k vynakládání finančních prostředků a aktivně komunikují se školou," zmínil.

V Dačicích se nyní jedná o poskytnutí obědů šesti žákům z obou základních škol na období od 1. října do 30. června.

Do projektu byly dačické školy zapojené i vloni a stejným způsobem využívaly podporu i další školy v regionu. Pro některé rodiny je totiž cena školních obědů, která se pohybuje většinou kolem třiceti korun, i tak nedostupná.

Díky finančnímu daru od společnosti Women for women se stravuje i 21 dětí ze základní školy v Chlumu u Třeboně. Tamní radní přijetí peněz nedávno schválili.

„Vedení školy vždy vytipuje žáky, u kterých by tato forma podpory připadala v úvahu," objasnil starosta Petr Kolezsar. Městys přijal dar 29 797 korun na měsíce září až prosinec a 54 044 korun na obědy vydávané od ledna do června.

„Je to jistě chválihodný počin, my jsme v projektu již třetím rokem," říká ředitel školy Luboš Němec. V Chlumu tehdy na obědy dostávalo příspěvek 13 dětí, nyní je jich již 21. „Většinou se jedná o děti matek samoživitelek, vybírají je třídní učitelé," uvedl dále Luboš Němec.

Městys samotný přímo školním dětem ze sociálně slabých rodin nepřispívá. „Každý rok však uvolňujeme prostředky dle individuálních žádostí od sociálně slabých občanů, kdy se jedná například o matky samoživitelky, které například vypravují dítě do první třídy a potřebovaly by příspěvek na vybavení," informoval starosta.

Podle koordinátorky projektu Obědy pro děti Barbory Nejedlé bylo pro letošní školní rok v rámci Jihočeského kraje evidováno celkem 266 dětí, které mohou díky uhrazeným nákladům chodit ve škole na obědy. Jedná se o bezmála 499 tisíc korun. Zapojeno je celkem 44 jihočeských škol. Žáků, kteří jsou v projektu finančně podporovaném letos i ministerstvem školství, přibývá. V uplynulém školním roce v kraji takto mělo obědy 190 dětí.

Women for women

Obědy pro děti je jeden z hlavních projektů společnosti. Pomáhá dětem, které se ocitly v situaci, že jejich rodiče si nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách.

Pomoc potřebným dětem je poskytována přímo prostřednictvím základních škol na základě darovací smlouvy tak, aby se obědy dostaly opravdu k dětem, nezkomplikovalo to ještě více situaci rodičů a pomoc nemohla být zneužita.

Lenka Novotná, Petra Lejtnarová