Policisté se nejprve zaměřili na dva pachatele a odhalili pak 
i jejich další trestnou činnost a komplice. Všichni obvinění (43, 35, 19, 56, 29 a 34 let) pocházejí z Táborska. „Dva z nich (35 a 19 let) byli obviněni z přečinu poškození cizí věci a jsou ve vazbě, ostatní byli obviněni z přečinu krádeže a jsou stíháni na svobodě," říká policejní mluvčí Uhlířová s tím, že škoda je zatím přes 7 milionů korun.

Ukradli i traktor

Specialitou pachatelů byly krádeže s kulisou houkání hasičů. „Pachatelé si vyhlédli prodejnu, kterou chtěli vykrást, a aby odlákali pozornost policejní hlídky, zapálili nedaleko stojící objekt, například seník," vysvětluje mluvčí. Když byl vzduch čistý a policisté byli zaměstnáni požárem, prodejnu vykradli.

ŽHÁŘI V AKCI. Zloději z Táborska zakládali před vloupáním požáry kvůli odlákání pozornosti. Pak brali například cigarety.

Na Táborsku, Jindřichohradecku a Pelhřimovsku založili celkem pět požárů. Kromě toho mají na svědomí krádeže litinových mříží u silnic a dalších výrobků, které odváželi do sběru. Jednou dokonce ukradli i traktor. „Někteří byli obviněni i ze zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, protože několikrát ukradli telefonní kabel na Táborsku a Jindřichohradecku," vypočítává další hříchy Štěpánka Uhlířová.

Dva z nich jsou obviněni také z přečinu podvodu, protože si několikrát půjčili peníze, ačkoliv věděli, že nebudou mít prostředky na jejich vrácení. U několika benzinových čerpacích stanic natankovali pohonné hmoty a uvedli obsluhu v omyl tím, že tvrdili, že nemají na zaplacení.

Falešné sliby

Dva mají na svědomí navíc přečin úvěrový podvod, když se rozhodli pro koupi osobního automobilu. Při sjednávání úvěru předložili nepravdivé údaje a úvěr dostali. Kromě těchto trestných činů se čtyři z nich dopustili opakovaně zločinu podvodu. Vždy přišli za někým s tím, že mu za poplatek pomohou sjednat úvěr nebo vyřídit dědictví. Poškozený zaplatil požadovanou sumu za vyřízení půjčky a čekal marně na peníze.

Policie žádá další osoby, které byly podvedeny a mohly se stát obětí těchto pachatelů, aby zavolaly na čísla 
974 221 447 nebo 974 221 483.