Čížová se vydala opačným směrem. V roce 2013 koupila za 3,3 milionu korun zámek včetně pozemků a pustila se do postupné opravy. „Je to nejdůležitější budova v Čížové, poměrně dlouhou dobu chátrala a reálně hrozilo i spekulativní využití budovy v rozporu se zájmy obce. Mohli jsme dělat, že se nás to netýká, protože nejde o majetek obce. Tak to není. Dali jsme si za cíl objekt postupně opravit. Zámek musí obec reprezentovat a musí mít i smysluplné využití, nemůžeme se k objektu v centru obce obracet zády," vysvětlil  starosta Čížové Tomáš Korejs.

S postupem obce souhlasí i památkáři. „Zámek je zapsaný v seznamu kulturních památek a určitě stojí za záchranu a využití ve prospěch obyvatel Čížové a okolí," zdůraznil  Martin Zeman z památkové péče MÚ v Písku. S konzervátorem památkové péče Jiřím Hladkým dohlížejí na to, aby písecké Zednictví Bláha  využívalo historické technologie a materiály.

Rekonstrukce  zámku se dělá postupně podle možností obecního rozpočtu a získaných dotací. Až dosud zde bylo proinvestováno téměř 2,9 milionu korun. Jihočeský kraj každoročně  Čížovským na opravu kulturní památky přispívá. „Přejeme si, aby tento systém fungoval i nadále. Jihočeský kraj dává každoročně jen do Programu obnovy venkova 100 milionů korun,  a to je pouze jeden z možných dotačních titulů," uvedl Tomáš Korejs.

V rekonstruovaném bývalém sídle lobkovického  velkostatku bude nejen obecní úřad, ale i archiv, knihovna, infocentrum a zázemí pro spolky. Počítá se také se zasedací místností a obřadní síní.

Peníze

Obec za zámek a pozemky zaplatila téměř 3,3 milionu korun. Do rekonstrukce dosud vložila z vlastního rozpočtu a dotací 
2,9 milionu korun.

Zdroj: OÚ Čížová

Zámek v Čížové  vznikl přestavbou starší renesanční tvrze. Jak dokládá  letopočet  nad portálem v západní části budovy, bylo to v době, kdy majitelem byl Jan mladší Deym ze Stříteže. Patrová budova má dvě křídla, brána a postranní vstupní místnost jsou z konce 16. století. Památkáři usuzují, že v severní části objektu stála věž. Součástí areálu je kaple sv. Jana Křtitele.

Na zámku se vystřídalo několik vlastníků. V roce 1753 areál přešel do majetku Lobkoviců a bylo zde správní středisko velkostatku. Šlechta zde nějakou dobu  zřejmě i bydlela.  Potvrzovala by to skutečnost, že kaple byla spojená se zámkem vnitřním vchodem. Od roku 2013 je zámek součástí majetku obce Čížová.

Co se dosud za téměř 2,9 milionu korun podařilo udělat? Obyvatelé a návštěvníci obce si všímají toho, jak se  jim zámek proměňuje před očima, i když  se práce dotýkají zatím  hlavně exteriéru  historické památky. „Hned po koupi zámku v roce 2013 obec zadala projekční a záchranné práce. Znamená to, že máme k dispozici statický posudek, průzkumy fasád a také vnitřních omítek v kapli. Pak následovala oprava střechy, budova  dostala nové okapy a opravily se komíny, které hrozily zřícením," popsal počátky rekonstrukce čížovský starosta Tomáš Korejs.

V roce 2014 přišla na řadu  obnova kaple zámku. Stála 530 tisíc korun, z toho 318 tisíc byla dotace Jihočeského kraje. Překvapení čekalo uvnitř kaple. Když se udělaly průzkumy vnitřních omítek, byly nalezeny naivní kresby uhlem. Jejich stáří se odhaduje na 150 až 200 let. „Dále je tam kresba koně, což určitě není nic běžného v církevních stavbách. Snad ještě zajímavější je  kresba postavy, o které se momentálně vedou velké diskuse, zda je to mimozemšťan nebo postava selky s hráběmi," shrnul poznatky z interiéru kaple památkář Jiří Hladký. Jeho kolega Martin Zeman z MÚ Písek dodává, že tyto kresby mohou pocházet ze 17. století z doby opravy kaple.

Nejnákladnější byl zatím loňský rok, kdy se za 1,3 milionu korun obnovily venkovní fasády. Letos práce pokračují  na jižním křídle budovy. Vloni kraj na opravu fasád přispěl částkou 736 tisíc korun. „Díky průzkumu fasád se podařilo odhalit lunety, o kterých nikdo nevěděl. Na opravené fasádě jsou kopie lunet, originály byly zaštukovány,"  poznamenal Jiří Hladký.

Dotace z Ministerstva kultury pomohla při restaurování portálu, o které se postaral akademický sochař Ivan Tlášek. Je zde latinsky psaný text a obec počítá s tím, že překlad umístí na informační desce.

O tom, že rekonstrukci zámku podporuje většina obyvatel obce a připojených osad, svědčí  veřejná sbírka vyhlášená obcí s číslem konta 777333349/0800. „Dosud bylo vybráno 109 200 korun. „Chtěl bych moc poděkovat všem dárcům. Každý dává podle svých možností od stokoruny až po desetitisíce. Je vidět, že lidé mají zájem o to, jak bude obec vypadat a jaké zde budou mít možnosti pro spokojený život," myslí si starosta Tomáš Korejs a dodává: „Dále děkuji Jihočeskému kraji a všem, kteří se na opravě zámku podílejí."

Letos  firma Zednictví Bláha bude dělat část fasády jižního křídla a v příštím roce by ji měla dokončit. Dále se budou restaurovat  sgrafita na bývalé staré škole a počítá se také s obnovou vnitřku kaple. Náklady budou v řádech statisíců, ale konečné slovo budou mít zastupitelé.  Jedno je jasné už teď:  Obec si v žádném případě nemůže dovolit velké jednorázové investice. V rozpočtu musí být dost peněz i na další investice a na to, aby bylo možné zabezpečit služby lidem a celkově provoz všech osad.