VYBERTE SI REGION

Nejvýše položený chovný rybník vydává svou úrodu ryb

Olšina - /OBRAZEM a VIDEO/ Opět po dvou letech ožila hráz rybníka Olšina nedaleko Horní Plané. Chvalšinští rybáři hornoplánské divize Vojenských lesů a statků v tomto týdnu zahájili výlov spojený s prodejem ryb rovnou na místě.

23.10.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií
Výlov Olšiny 2014.

Výlov Olšiny 2014. Foto: Deník/ Zuzana Kyselová

 Takovou podívanou si tradičně nenechává ujít množství diváků nejenom z blízkého okolí.
V úterý se jim naskytl pohled na rozsáhlý vypuštěný rybník, jehož vodní hladina jinak zabírá 106 hektarů. Kolik pak v takovém rybníku vyrůstá ryb, si člověk ani nedokáže představit.

Jakou úrodu ryb letos Olšina vydá, v této chvíli ještě není jasné. Obvykle tento rybník chvalšinští rybáři loví dva dny, letos to zkusili zvládnout během jednoho dne. Leč nepodařilo se.

„Pokusili jsme se, a skoro to vyšlo," řekl vedoucí chvalšinských sádek Martin Vosika. „Chtěli jsme ho dolovit dnes, ale překazila nám to noční bouřka, kvůli které v rybníce přibylo moc vody. Nezbude nám, než pokračovat až v pátek," dodal včera.

Rybník pochopitelně nezůstává bez dozoru. Někteří rybáři jsou proto u Olšiny již déle než týden. Útočiště jim skýtá maringotka u břehu.

Vypustit tak velký rybník trvá zhruba měsíc. Už proto, že nejde vodu z rybníka pustit naplno, aby nezpůsobila místní záplavy.
Hlavní produkcí rybníku jsou kapři, z nichž většina je určena pro vánoční stůl. Tito kapři putovali na chvalšinské sádky, kde si je zájemci budou moci před Vánoci koupit. V sítích se však objevovaly i jiné ryby. Amuři a dravá ryba, jako štiky, candáti, sem tam sumec, ale ti jenom malí. Část ryb rybáři prodají na Lipno.

Ovšem koho si chvalšinští rybáři v Olšině hýčkají, to jsou sumci bílí. Podle jejich mínění byv rybníce měli být dva. Jeden větší, druhý malý. „Zatím jsme vytáhli jenom jednoho. Velkého dvacetikilového," řekl Martin Vosika. „Už je na sádkách a po napuštění rybníka se do něho zase vrátí."

Podle mínění Martina Vosiky je letošní výnos ryb průměrný.
Ovšem, kdo kapry z Olšiny zná, ví, že jsou obzvláště chutní, neboť vyrůstají v čisté vodě, bez umělého krmiva. „Přikrmujeme je pouze obilím," ujistil Martin Vosika.

Autor: Zuzana Kyselová

Místo události:
23.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies