Kdo chce, může podepsat petici za záchranu candátů na Lipně, která je k dispozici na internetu. Podle webových údajů obsahuje již něco málo přes 800 podpisů. Podle iniciátorů petice ubývají 
v lipenském jezeře velcí candáti a hrozí jejich vybíjení, dožadují se pro to, aby Jihočeský územní výbor Českého rybářského svazu opět vrátil míru nástražné rybičky na dravé ryby na 20 cm, jako tomu bylo ještě loni. 0d letoška totiž Jihočeský územní svaz dovolil nástražní rybičku zmenšit na 15 cm.

„Já jsem tu petici podepsal," sdělil Václav Bruner, majitel společnosti Rybníky Černá v Pošumaví. „Problematika odchovu candáta 
v Lipně je však tak široká a složitá, že bych o tom mohl napsat knihu. V podstatě se dá říci, že podle mého názoru je ochrana candáta momentálně možná buď zvýšením míry nástražné rybičky, nebo striktním celoročním hájením candáta a jeho důsledným nasazováním. Bohužel tlak rybářů, kteří chtějí svých 2,5 tisíce korun za povolenku zpět 
v rybách, je pořád velký."

O ochranu candáta v lipenském jezeře jde všem, kdo mají rádi přírodu a pravé srdce rybáře. A mezi nimi je v první řadě vedení Jihočeského územního svazu. „Petice na podporu vrácení míry nástražní rybičky na úroveň roku 2015 a let předešlých je iniciativa jen některých rybářů," reagoval včera Jan Štěpán, jednatel Jihočeského územního svazu. „Prezentují ji v různých mediích a do současné doby si nenašli prostor, aby se kontaktovali s uživatelem revíru a svůj názor s ním projednali. Tento postup sezdá neseriozní."

Jihočeský územní svaz na základě výsledku hospodaření a zejména poklesu úlovků candáta a dalších druhů dravých ryb upravil Bližší podmínky rybolovu a zvýšil na lipenské nádrži nejmenší míru nástražní rybičky na 20 cm. Také vyčlenil dvě chráněné rybí oblasti, ve kterých je rybolov zakázán. To vše s cílem obnovit populace zejména candáta. Výsledky průběžně vyhodnocovali.

Loni pak Uzemní konference Jihočeského územního svazu přijala úpravu těchto podmínek a míra nástražní rybičky byla zmenšena na 15 cm. „Současně jsme ve spolupráci s Hydrobiologickým ústavem Akademie věd Č. Budějovice nechali v letošním roce provést výzkum na celé nádrži, který potvrdil obnovu populace," vysvětlil Jan Štěpán. „Také letošní výtěr candáta se vrátil na stavy, které jsme znali před více než 10 lety. Závěr výzkumu je, že není potřeba minimálně po dobu tří let měnit podmínky rybolovu."

Výzkum bude pokračovat i v příštím roce. Jan Štěpán dodává: „Na základě zjištěných závěrů výzkumu a vyhodnocení našich statistických údajů nepředpokládáme v nejbližší době změnu. Až na základě seriozních výstupů by bylo možné předložit našemu nejvyššímu orgánu – Územní konferenci JčÚS ČRS – případný návrh na zpřísnění podmínek rybolovu."