VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pod střechu zamířil jako první ječmen

Českobudějovicko - Modré nebe a zlatě zrající lány obilí. Na první pohled pro zemědělce ideální počasí v první části sklizně. Jenže slunečná obloha leckde rychle vytahuje z polí poslední vláhu, a to by mohlo ohrozit výnosy a kvalitu zrna.

19.7.2015
SDÍLEJ:

Sklizeň ozimého ječmene z plochy 300 hektarů už ukončili v Zemědělské společnosti Dubné se sídlem v Žabovřeskách. Na snímku je pole u obce Dehtáře a v akci kombajnér Tomáš Voborský.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Zatím ale zemědělci využívají pěkné počasí hlavně k rychlému postupu sklizně. Ozimé ječmeny už mají pod střechou v ZOD Blata v Sedlci. Sklidili je zhruba z 300 hektarů. „Po obědě budeme vyjíždět na řepky," popsal včera dopoledne aktuální situaci Milan Pešek, předseda ZOD, s tím, že podle vlhkosti se ukáže, jestli mohou kombajny do polí vjet. Porosty řepky zabírají Sedleckým zhruba 300 hektarů. Pšenice, které by měly přijít dále na řadu, jsou zaseté na rozloze 1000 hektarů. Podle Milana Peška by mohli v ZOD Blata skončit se sklizní do 14 dnů, pokud bude slunečné počasí.

Příliš sucha škodíStinnou stránkou pěkného počasí na začátku sklizně je hrozící sucho. Nedostatek vláhy může způsobit, že bude zrno v klasech zasychat a ne uzrávat. Ztratí tím na hmotnosti i na kvalitě.

Odvrácenou stranou pěkných dnů, které vládnou v poslední době, je sucho, s nímž se porosty potýkají při finální fázi zrání. „Na těžších půdách se zbytek vláhy drží," zmínil Milan Pešek, ale dodal, že na lehčích půdách už vláha chybí. Navíc pokud vydrží současné počasí, začnou rychle dozrávat i další plodiny jarní ječmeny, ovsy nebo triticale, a zemědělci tak budou mít hodně napilno, aby vše dostali pod střechu včas.

Jaký vliv bude mít na obilí sucho, sledují i v ZOD Borovany. „Zatím nevíme, co to udělá," konstatoval předseda ZOD Jindřich Kořínek. Sklizeň v Borovanech začíná. Ozimé ječmeny, které v Borovanech sklidili jako první, ale naštěstí sucho nepoškodilo a výnos je mírně nadprůměrný, zhruba šest tun z hektaru.

V Zemědělské společnosti Dubné už včera zkusili posíct první pole řepky, podle agronoma Jiřího Spěváčka však ještě porost nebyl dostatečně vyzrálý. Řepky si tak u Dubného na začátek sklizně ještě musejí počkat.

Autor: Edwin Otta

19.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Premiér Bohuslav Sobotka oznámil 2. května v Praze rozhodnutí podat demisi své vlády.
4 9

Krize ovlivnila preference, ČSSD ztrácela více než ANO

Prezident Milos Zeman jmenoval 24. května na Pražském hradě Ivana Pilného ministrem financí.
AKTUALIZOVÁNO
16 12

Ve vládě skončil Andrej Babiš, Pilný dokončí jeho misi

Britové vypustili největší vzducholoď světa. Je delší než Airbus A380

/FOTOGALERIE/- Britský Airlander 10 je se svými 92 metry delší než největší Airbus A380. A samozřejmě je také největší vzducholodí dneška. Nyní je po loňské havárii opět zpátky ve hře o komerční nasazení. Absolvoval totiž bez potíží svůj v pořadí třetí zkušební let.

Policie z Manchesteru: útočník nejednal sám, jde o síť, kterou rozplétáme

Britští vyšetřovatelé se snaží zmapovat poslední pohyb sebevražedného atentátníka Salmana Abediho. Podle nich byl součástí širší teroristické sítě.

Dva sebevražední atentátníci zabili tři policisty v Jakartě

Ve východní části hlavního města Indonésie Jakarta se ve středu večer odpálili v blízkosti autobusové zastávky dva sebevražední atentátníci. Výbuchy zabily tři indonéské policisty a zranily dalších deset lidí. Uvedla to agentura Reuters.

Trump chce snížit příspěvek OSN, ta varuje, že nedokáže pokračovat v práci

Pokud americký prezident Donald Trump skutečně sníží finanční prostředky, které Spojené státy poskytují Organizaci spojených národů, nebude tato organizace schopna pokračovat v práci. Uvedl to její mluvčí. OSN chce s Washingtonem jednat o možné finanční reformě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies